Германската пътна агенция установи софтуерен проблем в 59 000 коли Tesla модели Y и 3, които се движат из цял свят.

Става дума за отклонение, свързано със системата за спешни случаи.

От службата за надзор информират на уебсайта си, че софтуерен дефект е причинил повреда на eCall, който е проектиран да се свързва автоматично с екипите за спешно реагиране в случай на сериозна авария, пише CNBC.

Първи за проблема съобщи германският регионален телевизионен оператор Rundfunk Berlin-Brandenburg, който обслужва региона, където се намира заводът на Tesla за производство на батерии.

Засегнати са 59 129 превозни средства в световен мащаб. Не се знае колко от тях са регистрирани в Германия.

Мъск: Новите фабрики на Tesla губят милиарди долариTesla планира да спре по-голямата част от производството в завода си в Шанхай през първите две седмици на юли

Софтуерният проблем е поредното главоболие за главния изпълнителен директор Илон Мъск, след като по-рано Tesla съобщи, че е доставила 17.9% по-малко електрически превозни средства през второто тримесечие, в сравнение с предходното, вследствие на прекъснатата верига на производство и доставки заради COVID пандемията.

Миналия месец Мъск сподели, че новите фабрики на Tesla в Тексас и Берлин „губят милиарди долари“, докато се борят да увеличат производството поради недостиг на батерии и проблеми с китайските пристанища.

Засега от Tesla не са открити за коментар.