Когато се събраха в португалския курорт Синтра миналата седмица, висшите централни банкери съвсем не бяха във ваканционно настроение.

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл се оплака „колко малко разбираме инфлацията“, а притесненият ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард насочи вниманието към "мащабния геополитически шок" от инвазията на Русия в Украйна.

Андрю Бейли, гуверньорът на Bank of England, говори за "объркващата промяна“ в начина, по който работят икономиките.

Много месеци, след като негативно настроените коментатори предупреждаваха за упорития възходящ импулс на цените, най-накрая настъпи моментът, в който и трите водещи централни банки се обединиха като "ястреби" на паричната политика.

Контролът на инфлацията би трябвало да е техен основен ангажимент, но в момента е трудно да се приеме тази теза, като се има предвид, че темпът на покачване на цените наближава 10% и от двете страни на Атлантика, пише анализаторът Патрик Дженкинс в свой коментар за Financial Times.

Все пак, за да се отдаде дължимото на Пауъл, Дженкинс припомня, че ръководителите на Фед са действали по-бързо от своите колеги. Американската централна банка започна да затяга монетарната политика още през декември, а съвсем наскоро обяви увеличение на основния лихвен процент с цели 75 базисни пункта.

А това означава, че е все по-малко вероятно икономиката на САЩ да избегне рецесията чрез т. нар. "меко кацане". Но поне увеличава шансовете ѝ да овладее стремглаво нарастващите цени.

Междувременно, стрес тестовете на Фед показаха, че всички 34 тествани банки са в прилично здраве и са защитени от стабилни капиталови буфери в случаи на екстремни кризисни явления, в това число спад от близо 40% в цените на недвижимите имоти, 55% спад в цените на акциите, влошаване на пазара на корпоративния дълг и 10% ниво на безработица.

На най-големите банки в САЩ пък беше казано, че в бъдеще ще трябва да поддържат средно с един процентен пункт по-големи капиталови буфери, отрязвайки плановете им за потенциално изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Всичко това е изключително разумно, ако се задава рецесия. Но инвеститорите в европейските банки получиха по-малко уверения от своите централни банки и регулатори, пише още Дженкинс.

Той припомня, че редица големи европейски банки са попаднали в обхвата на стрес тестовете на Федералния резерв в САЩ, но само техните американски подразделения са били подложени на детайлен преглед.

ЕЦБ с призив към банките: Включете риск от рецесия в разчетите сиТемата ще бъде разгледана по време на заседанието на Управителния съвет на Европейската централна банка през следващата седмица

Като цяло, европейските банки са се представили добре в тестовете на Фед, въпреки че представянето на Credit Suisse, чийто стресов капитал пада най-много от всичките 34 банки, и това на HSBC, при която спадът е вторият по големина, едва ли може да се приеме за утешително.

Самите европейски регулатори отдавна не са правили стрес тестове на банките на Стария континент. Европейският банков орган реши миналата година, че ще пропусне тестовете през 2022 г., като вместо това ще се съсредоточи върху упражнение за оценка на дългосрочната готовност на банките за изменението на климата.

Колкото и жизненоважно да е това, изглежда несъвместимо с краткосрочното финансово въздействие, което инфлацията, рецесията и сривът на капиталовите пазари биха оказали върху кредитните институции в еврозоната, смята Патрик Дженкинс

Междувременно, Bank of England заяви през март, че смущението, причинено от конфликта в Украйна, е било голямо предизвикателство за банковия сектор и по тази причина е взето решение стрес тестовете да бъдат отложени, за да увеличават допълнително административната тежест върху трезорите.

Централната банка обеща да предостави актуализация до края на юни, но това така и не се случи, припомня икономистът.

Както самият Бейли призна, икономиката на Обединеното кралство „отслабва доста по-рано и малко повече от другите“.

Анализаторите от Bank of America прогнозират, че растежът на брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство ще спадне до 0.4% през следващата година, в сравнение с 1.3% за еврозоната и 1.4% за САЩ. Рецесията вероятно ще настъпи навсякъде, но във Великобритания тя изглежда неизбежна.

Повечето банки в Европа твърдят, че засега не виждат признаци клиентите им да изостават с изплащането на задълженията си или да изпитват други проблеми. Но, според Дженкинс, това е просто затишие пред буря.

Отстъпката, с която акциите на европейските банки се търгуват, в сравнение с техните американски конкуренти в момента, е значителна. Съотношението цена/счетоводна стойност за европейските трезори е 0.61 срещу 1.06 за американските.

А при липса на по-адекватна информация за предстоящите проблеми, тази отстъпка може само да се разширява, предупреждава авторът на анализа във Financial Times.