Азиатските акции са предимно на отрицателна територия днес, докато инвеститорите се подготвят за данните за инфлацията в САЩ, които биха могли да доведа до още едно голямо повишение на лихвите в началото на отчетния сезон, в който печалбите може да бъдат подложени на натиск.

Оптимистичните данни за заетостта в САЩ вече увеличиха залозите за повишение на лихвите със 75 базисни пункта от страна на Федералния резерв, което доведе до ръст на доходността по щатските държавни облигации и до поскъпване на долара.

Очертавайки глобалното естество на инфлационното предизвикателство, централните банки на Канада и Нова Зеландия също се очаква да затегнат паричната си политика тази седмица.

На Уолстрийт беше отчетено известно повишение миналата седмица, но пазарните нагласи ще бъдат тествани от финансовите отчети на JPMorgan и Morgan Stanley в четвъртък и на Citigroup и Wells Fargo в петък.

"Предварителните очаквания са за едва 6% ръст в печалбата на акция на компаниите от S&P 500," казва пред Ройтерс анализаторът от Goldman Sachs Дейвид Костин.

Ако щатската икономика успее да избегне рецесията, Костин очаква 8% ръст в печалбата на акция през 2022 г. и 6% през 2023 г., както и повишение на индекса S&P 500 до 4 300 пункта. При една умерена рецесия средната печалба на акция би могла да отчете спад от 11%.

Днес фючърсите на индекса S&P 500 отчитат понижение от 0.4%, докато тези на Nasdaq отстъпват с 0.5%. Фючърсите на EUROSTOXX 50 се понижават с 0.6%, а тези на FTSE бележат спад от 0.7%.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 изгуби 1.2%, след като в Шанхай беше открит случаи на COVID-19 с новия подвариант Omicron BA.5.2.1.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчита понижение от 0.7% за деня. В същото време южнокорейският индекс Kospi нараства с 0.1%, а японският Nikkei бележи ръст от 1.6%.

Защо Централната банка на Япония може да предизвика бурна пазарна реакция?Централната банка на Япония очаква ръстът в потребителските цени да се забави в средносрочен план. Ако тази оценка обаче се окаже погрешна и тя бъде принудена да вдига лихвите, това може да предизвика вълнообразен ефект на световните пазари

В сряда се очакват данните за потребителските цени в САЩ, като прогнозите са за ускоряване на общата инфлация до 8.8% и леко забавяне на основната инфлация до 5.8%.

Доходността по щатските държавни облигации скочи нарасна с около 10 базисни пункта след излизането на данните за заетостта в САЩ в петък, като тази по 10-годишните книжа беше на ниво от 3.09%, след като преди това беше 2.746%.

Нагласите на Фед към повишение на лихвите - в комбинация с опасенията от рецесия, най-вече в Европа, поддържат доларовия индекс близо до 20-годишни върхове. Доларът проби над 137.00 спрямо йената, достигайки най-високото си ниво от 1998 г. при 137.10.

Еврото продължава да изпитва затруднения при 1.0140 спрямо долара, след като изгуби 2.4% миналата седмица, поевтинявайки до 20-годишно дъно.

Повишаващите се лихви и поскъпващият долар са проблем за златото, чиято цена се движи около 1 740 долара за тройунция и записа понижение в четири поредни седмици.

Цените на петрола се понижиха с около 4% миналата седмица, тъй като опасенията относно търсенето надделяха над тези относно предлагането.

Очакваните в петък данни от Китай вероятно ще потвърдят, че втората най-голяма икономика в света се е свила рязко през второто тримесечие на фона на локдауните заради COVID-19.

Днес Брентът поевтинява със 72 цента до 106.30 долара за барел, докато щатският лек суров петрол (WTI) губи 89 цента до 103.90 долара за барел.