Най-големият тръбопровод, пренасящ руски газ до Германия, затвори за редовната си годишна поддръжка днес (11 юли).

Очаква се доставките по Северен поток да спрат за 10 дни, но правителства, пазари и компании се притесняват, че спирането може да бъде удължено заради войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

Газопроводът Северен поток 1 транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия до Германия през Балтийско море. Поддръжката по план трябва да продължи от 11 до 21 юли.

Миналия месец Русия намали доставките до 40% от общия капацитет на тръбопровода, позовавайки се на забавеното връщане на оборудването, обслужвано от германската Siemens Energy в Канада.

Канадските власти заявиха през уикенда, че ще върнат ремонтираната турбина, но в същото време обявиха, че ще разширят санкциите срещу енергийния сектор на Русия.

Европа се опасява, че Кремъл може да удължи планираната поддръжка, за да ограничи допълнително европейските доставки на газ и да затрудни плановете за запълване на газохранилищата за зимата. Подобен сценарий би усложнил газовата криза на Стария континент, която предизвика спешни мерки от страна на правителствата и болезнено високи сметки за потребителите.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза, че страната трябва да е готова за възможността Русия да спре газовите потоци през Северен поток след планирания период на поддръжка.

С какви възможности разполага Европа, ако Русия спре газа?Около 40 процента от газовите доставки за Европа идват от Русия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията, че Русия използва износа на нефт и газ за оказване на политически натиск, като изтъкна, че спирането на поддръжката е редовно, планирано събитие и че никой не „измисля“ ремонти.

Има и други тръбопроводи от Русия към Европа, но потоците постепенно намаляват, особено след като Украйна спря един от маршрутите за транзитен газ през май, обвинявайки намесата на окупационните руски сили.

Русия пък прекъсна напълно доставките на газ за няколко европейски страни, които не изпълниха искането ѝ за плащане в рубли.

В предишни години периодът на редовната поддръжка на Северен поток 1 е продължавал около 10-12 дни и е приключвал навреме.

Не е необичайно обаче да се откриват допълнителни повреди по време на рутинната техническа инспекция и операторите могат да удължат прекъсванията, ако е необходимо.