Бил Гейтс обяви, че този месец ще предостави 20 млрд. долара на Bill & Melinda Gates Foundation, която планира да увеличи даренията си.

“Няколко сериозни глобални предизвикателства през последните години направиха така, че много хора да се чувстват обезкуражени и да се чудят дали състоянието на света няма да се влошава,” написа в Twitter съоснователят на Microsoft, който е четвъртият най-богат човек в света.

Гейтс посочи продължаващата пандемия от COVID-19, проблемите с равенството между половете и женското здраве, климатичните промени и войната на Русия с Украйна, като част от основните проблеми в света в момента.

“Надявам се, че като даряваме повече можем да смекчим част от проблемите, с които се сблъскват хората в момента и да помогнем за реализирането на визията на фондацията да предоставим на всеки човек възможността да живее здравословен и продуктивен живот,” се казва в изявлението на Гейтс, с което обявява дарението.

Смартфонът, който използва Бил Гейтс Милиардерът има симпатии към продуктите на една компания и обяснява защо

Фондацията планира да увеличи средствата, които дарява годишно, до 9 млрд. долара до 2026 г., което е с 50% повече, в сравнение с нивата отпреди пандемията. Дарението увеличава средствата, които фондацията разпределя до около 70 млрд. долара.

От основаването й през 2000 г. фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е една от най-заможните филантропски организации в света. Гейтс се оттегли от работата си в Microsoft през 2008 г., за да може да отделя повече време за инициативи на фондацията.

Малко след като обявиха раздялата си, Бил и Мелинда Френч Гейтс обещаха да предоставят 15 млрд. долара на организацията през миналия юли.