Мистериозен комплект за лов на вампири от края на 19 век беше продаден на търг за близо 15 600 долара, съобщава Live Science.

Купувачът от Обединеното кралство се сдобил с тежка дървена кутия, украсена отвън с набор от месингови разпятия, които се плъзгат, за да отключат комплекта. Вътре в кутията има подходящ набор от пистолети, месингова колба с барут, светена вода, Библия, дървен чук, дървен кол, месингови свещници и броеници. Кутията също така съдържа документи на лондонската полиция от 1915 година, в които се споменава за „извънземен враг“.

„Задачата да се убие вампир била изключително сериозна и историческите сведения предполагат необходимостта от определени методи и инструменти. Твърди се, че предмети с религиозно значение, като разпятия и библии, отблъскват тези чудовища, затова са включени в комплекта.“, казва Чарлз Хенсън, който е собственик на аукционната къща Hansons Auctioneers, организирала търга за кутията.

Комплектът някога е принадлежал на британския аристократ и администратор в колониална Индия лорд Хейли, живял от1872 до1969 година. Не е ясно дали той наистина се е надявал комплектът да му помогне да отблъсне вампирите или той, като последен собственик на комплекта, го е купил просто от любопитство.

Вампирската митология датира от хиляди години. Археолозите са открили древни човешки останки в Гърция, които са били приковавани с тежки камъни, за да останат в гробовете си. Вероятно това се дължи на преданията, че „немъртвите“ могат да възкръснат отново и да навредят на живите. Тази практика обхваща различни култури и периоди от време, включително в Европа от 16-ти век, когато някои хора са били погребвани със скални отломки в краката и камъни в устите, за да не се "хранят" с живите.

Вярата в немъртви същества вероятно произтича от липсата на разбиране на заразните болести и естествените физически процеси, през които телата преминават, докато се разлагат, смятат учените. Например, втечнените останки от разложения храносмилателен тракт понякога изтичат през устата и носа на мъртвите. Тъмната течност изглежда точно като кръв. Освен това косата, брадата и ноктите продължават да растат след смъртта, което може да е подвело някои хора да мислят, че наскоро починалите са все още живи.

Как граф Дракула победи комунизма в Румъния?Графът-вампир е един от символите на Трансилвания, но в миналото румънските власти не са били особено щастливи от този факт


Дори по времето на лорд Хейли вярата във вампирите все още е силна на много места в Европа. В края на 19-ти век Ню Инглънд в САЩ изпада в паника заради вампир, когато две местни жени - майка и дъщеря, умират от туберкулоза. Тъй като синът на покойната майка, който също имал туберкулоза, ставал все по-болен и по-болен, жителите на града започнали да вярват, че двете починали жени го проклинат от гроба. Това е общоприето вярване за вампирите, които не винаги напускали физически гробовете, за да вредят на своите жертви. Приблизително по същото време ирландският автор Брам Стокър публикува емблематичния си роман „Дракула“, поддържайки жива вампирската митология.

„Интересно е да се знае, че член на най-висшия аристократичен социален ред ш човек с място в Камарата на лордовете, е придобил този предмет. И въпреки това, на фона на славната си кариера, той е бил привлечен от комплекта за убиване на вампири. Това е разбираемо, тъй като тези предмети са едновременно любопитни и интригуващи“, казва още Чарлз Хенсън.