Посетителите на замъка на Дракула може да получат убождане от игла вместо от вампирски зъби, след като в туристическата забележителност беше открит медицински център за имунизации срещу COVID-19.

Медици предлагат дози от ваксината на Pfizer на всеки, който посети средновековния замък Бран, който се намира в централната част на Румъния.

Това е част от усилията на правителството в страната да насърчи повече румънци да се ваксинират, пише BBC.

Някои смятат, че замъкът е вдъхновил бърлогата на вампира в емблематичния роман на Брам Стокър „Дракула“.

Румъния има отчетени малко над 1 милион случая на COVID-19 от началото на пандемията, като близо 29 000 души в страната са изгубили битката с болестта.

Правителството на страната обяви, че иска да ваксинира 10 милиона души до септември, но близо половината румънци казват, че не желаят да се ваксинират.

Това е един от най-високите проценти на противниците на имунизацията в Европа, според проучване на Globesec.

В замъка Бран се надяват уникалната инициатива да помогне за увеличаването на броя на имунизираните срещу COVID-19 в страната.

Всеки уикенд през настоящия месец всеки може да посети замъка и да се ваксинира без предварително записване, като и да се възползва от безплатния достъп до изложбата от 52 средновековни уреди за изтезания.

Има също така надежди, че предлаганата услуга ще увеличи броя на посетителите на замъка, който намаля по време на пандемията.