Като постоянно присъстващи в историята и фолклора на много народи по света, вампирите са най-известните класически чудовища.

Смята се, че те представляват възкръснали мъртъвци, които пият човешка или животинска кръв.

Могат да бъдат убити чрез забиване на дървен кол в сърцето, направен от трепетлика или дрян. Страхуват се както от дневната светлина, така и от чесън и кръстове.

Вижте някои от най-интересните факти за тези легендарни създания:

Първият вампир, за който разказва гръцката митология, е млад италианец на име Амброгио. Тези същества са описани от древните гърци като „лукавите и кръвожадни“ сподвижници на Хадес.

През 2013 г. археолозите в България откриха скелети, прободени с железни пръти в гърдите, за които се смята, че са вампири. 700-годишният скелет на вампир, открит в Созопол, пък разбуни духовете на научната общност в цял свят.

Не всички вампири физически напускат гроба си. В Северна Германия Nachzehrer - вид вампир, остава в земята, дъвчейки своите погребални храсти. Това същество се среща във фолклора на северните райони на Германия, дори и в Северна Полша.

Граф Дракула е един от най-известните вампири в световната история. Смята се, че зад този образ се крие владетелят на Влашко Влад Цепеш. Преданията за вампиризма му водят началото си от романа на Брам Стокър „Дракула“, в който авторът събира цялата налична имформация за вампирите от румънските народни поверия.

Порфирията често е наричана "болестта на вампира". Тя е наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин. Симптомите й се проявяват като фотодермоза, хемолитични кризи, стомашно-чревни и нервно-психични разстройства.

Един от най-известните „истински вампири” е графиня Елизабет Батори. Тя е обвинена в изтезаване и убийство на стотици млади момичета между 1585 и 1610 г. Смята се, че се е къпела в кръвта им, за да запази младежката си красота.

Три истински замъка се борят за титлата „замък Дракула“. Това са Бран в Трансилвания, Пойенари - също разположен в Румъния и смятан за замъка на Влад Цепеш, както и Оравски замък - снимачна площадка на филмите „Носферату“ в Словакия.

Ако легендите за вампирите са възбудили пътешественика у вас, можете да се възползвате от предложението на Караджъ турс "По стъпките на Дракула". То ще ви отведе до замъците Бран и Брашов, а междувременно ще можете да се насладите и на столицата Букурещ.

Цените на автобусната екскурзия, която включва и две нощувки със закуски, стартират от 147 лева, ако отправната ви точка е София. Разгледайте и офертите, ако пътувате от Пловдив и Варна.