Румънската столица Букурещ, често наричана Малкия Париж заради архитектурната й прилика с френската столица, се намира само на 60 километра от Русе.

За да стигнете до нея, ще се наложи да прекосите дългия близо три километра Дунав мост, който свързва двете държави от 1954 г. насам.

Пътуването обаче си заслужава, защото Букурещ има какво да предложи на туристите.

Ето 5 причини да се отправите към него през следващите ви почивни дни:

Невероятно спа изживяване

Знаете ли, че най-големият спа и уелнес комплекс в Европа се намира в румънската столица?

Терме Букурещ бързо ще ви накара да забравите студа навън и ще ви потопи в лятото с постоянната си температура от 30 градуса, над 500-те си палми и още 800 хиляди тропически растения, от които орхидеите са само 1500.

Минерална вода изпълва осемте му вътрешни басейна, а на разположение на гостите са още три външни басейна с целогодишна температура от 35 градуса, 16 водни пързалки, сауни, парни бани, джакузита, различни барове, ресторанти и множество забавления за малките посетители.

Островът на ангелите

Той се намира в най-голямото езеро в Букурещ - Мори. Всъщност представлява полуостров, тъй като е свързан със сушата с тънка ивица земя. Водоемът е изкуствен и е създаден с цел защита от наводнения. Днес край него е изградена зона за отдих.

Разположено на около 6 километра от центъра на румънската столица, това място е едно от най-романтичните в района, а залезите край водите му са нещо, което не бива да пропускате.

На него често се провеждат музикални концерти и различни шоута. Има възможност и за практикуване на водни спортове, като уиндсърфингът е особено популярен.

Музеят на румънското село

Това е ентографски парк и най-големият музей на открито в цяла Европа. Предлага на посетителите над 300 стари сгради, които са пренесени от всички краища на Румъния.

Те са в различни архитектурни стилове, като се срещат и воденици, вятърни мелници, красиви дървени църкви. Входът на парка се намира недалеч от Триумфалната арка. Разположен е на брега на езеро.

Ето как и къде живеят румънските роми милионери Удивително, но факт: повечето от тях дори не се застояват в тези палати


Манастирът Снагов

На малък остров, разположен в езеро на около 40 км от Букурещ, се намира манастирът Снагов. Легендата разказва, че именно в него е погребан Влад Цепеш, или иначе казано - граф Дракула.

Въпреки че няма доказателства в подкрепа на тази теза, при археологически разкопки през 1933-1934 г. в задната част на църквата е намерен обезглавен скелет, обвит в парцали от знатно облекло. В ковчегът се съдържат и някои предмети, характерни за владетел.

Палатът на парламента

Това е втората по големина административна сграда в света - след Пентагона. Разполага с 12 надземни нива и 8 подземни. Най-големият й коридор е дълъг 150 метра, а най-голямата зала е с площ от 2200 м2 и височина 16 метра. Има 1100 помещения.

Сградата разполага с огромен бункер, от който тръгват тунели към метрото, летището и други места за бягство. Интериорът е украсен с 4500 полилея, най-големият от които тежи 1.5 тона.

Днес в сградата може да се влезе само групово и с екскурзовод, като за целта ще ви трябват документи за самоличност.