София остава вторият най-евтин град в ЕС - след Букурещ, и е един от най-евтините в света. Българската столица е поставена на 112-о място в света и на 35-о място в Европа в годишната класация на Economist Intelligence Unit, която отчита разходите за живот по света.

Сингапур е най-скъпият град на земята, а казахстанската столица Алмати е най-евтиният, показва изследването. За целите на класацията са изследвани цените на 150 различни продукта в 133 града в света.

Сингапур оглавява класацията за четвърта поредна година, следван от Хонконг, Цюрих, Токио, Осака, Сеул, Женева, Париж и Копенхаген. Лондон пада значително – от шесто на 24-о място заради срива на паунда след гласуването миналата година за Брекзит.

„Британските градове губят позиции, а азиатските се изкачват. В момента има само четири европейски града сред десетте най-скъпи в света. Това е значителна промяна спрямо десет години по-рано, когато имаше осем града в топ 10“, казва редакторът на изследването Джон Коупстейк.

В топ десет на най-скъпите европейски градове влизат Цюрих, Женева, Париж, Копенхаген, Осло, Хелзинки, Рейкявик, Виена, Франкфурт и Лондон.

Алмати побеждава нигерийската столица Лагос за титлата най-евтин град в света. Индия също е добра опция за туристите, които търсят евтина дестинация, като в топ десет на най-евтините градове влизат още Бангалор, Ченай, Мумбай и Делхи. Сред най-евтините градове са още Карачи, Алжир, Киев и Букурещ.

Най-голям спад в класацията регистрира Манчестър, който пада от 26-о на 51-о място. Цените рязко са намалели и в Буенос Айрес и в някои китайски градове, като Пекин, Суджоу, Гуанджоу, Тиендзин и Далиан.

В същото време бразилският град Сао Пауло се изкачва с 29 места в класацията – от 107-о на 78-о място. Рио де Жанейро, Уелингтън, Истанбул, Москва и Рейкявик също са сред градовете с най-голямо изкачване в подреждането.

Въпреки че оглавява класацията, Сингапур продължава да предлага относително добра стойност за съответните пари в някои категории. В категории, като лични грижи, домакински уреди и домакинска помощ, Сингапур остава значително по-евтин от градовете от неговия калибър, въпреки че продължава да е най-скъпото място в света за покупка и каране на кола, както и втората най-скъпа дестинация за купуване на дрехи“, отбелязват авторите на доклада.

Въпреки че относителните разходи за живот в американските градове се увеличиха в последните години, всички 16 изследвани града, с изключение на два (Сан Франциско и Лексингтън) губят позиции в класацията. В същото време увеличаването на относителните разходи за живот в Сеул продължава. Южнокорейската столица, която беше едва на 50-о място преди седем години, сега е на шеста позиция“, допълват авторите.

Париж е единственият град от еврозоната сред десетте най-скъпи. Френската столица остава изключително скъпа за живот, като само алкохолът и тютюнът предлагат добра стойност за парите, в сравнение с другите европейски градове“, казват още авторите на доклада.