Някои градове по света са евтини за живот и за това си има причина. Ако вземем Киев например, политическата криза и войната с Русия унищожи украинската икономика. Киев може да е привлекателно и евтино място за живот, но малцина чужденци имат желание да заживеят там.

Наскоро инвестиционната банка UBS публикува своя доклад Цени и доходи, в който разглежда някои от най-достъпните и най-малко достъпни градове в света.

По скала на оценка от 0 до 100, където 100 е най-скъпо, Киев се нарежда в дъното на разглежданите от UBS градове с оценка от едва 30.

От Forbes са подбрали още няколко такива града, които според изданието може да бъдат привлекателни за чужденци - и по-конкретно за американци.

Вилнюс, Литва

Това е най-скъпият град в тази класация с оценка от 40.9. За сравнение, най-скъпите градове в света в класацията на UBS, като Ню Йорк, Женева и Цюрих имат по 100 и повече. Повечето хора във Вилнюс говорят английски свободно. Жителите на града са млади и привлекателни.

Той също така е част от прибалтийския регион, където се намират най-бързо развиващите се икономики в Северна Европа. Страната също така вече не е в сферата на влияние на Русия. Тя се присъедини към еврозоната през януари 2015 г. и сега е тясно свързана с политически и икономически стабилните скандинавски държави.

Вижте още: София в топ 10 на световните дестинации за създаване на стартъп

Варшава, Полша

Градът се нарежда след Вилнюс с обща оценка от 39.6 точки.

Политическите промени хвърлят известна сянка на несигурност по отношение на бъдещите икономически мерки, но икономиката на страната се очаква да расте стабилно заради голямото частно потребление и динамичния кредитен пазар.

Будапеща, Унгария

Градът получава 38.6 точки според индекса, следящ за стандарта на живот на UBS. Страната често попада в новините, откакто през август хиляди сирийски бежанци не успяват да преминат през Унгария, поставяйки я в относително отрицателна светлина. Новото управление прие 15% плосък данък, помагайки на своята икономика да отчита по-добър ръст.

Частното потребление се очаква да замени инвестициите като основен двигател на икономическия растеж през тази година, подкрепено от намаляването на задълженията, по-ниските енергийни разходи, падащата безработица и паричната политика. БВП на страната се очаква да отбележи ръст от 3% през 2015 г. и малко по-малко през тази.

Йоханесбург, Южна Африка

Това, според мнозина, е най-важният град в Африка. Той засега избягва религиозните противоречия, в сравнение с големите арабско-африкански градски центрове, и е относително безопасен.

Наемите в града не са ниски и това го прави по-скъп от Варшава и Будапеща. От UBS му дават оценка от 40.5.

Вижте още: София в челото на престижна бизнес класация

Рига, Латвия

Рига е вторият балтийски град, който е ниско в класацията, което го прави един от най-добрите, безопасни и достъпни градове в света. Благосъстоянието му е свързано повече с Финландия, отколкото с Русия.

UBS дава на града 37.1 точки от 100. БВП на глава от населението е около 13 000 долара.

Прага, Чехия

Прага получава 36.4 точки от 100, според индекса на UBS.

Икономиката е стабилна, а градът е приятелски настроен към чужденци и космополитен.

Възстановяването на еврозоната, стабилизиращият се външен сектор, свбодната парична политика, ниските цени на петрола и ръстът в разходите на домакинствата се очаква да подкрепят местната икономика. Очакванията са, че БВП на Чехия ще нарасне с 3.5% през тази година, но ръстът ще отслабне до около 2.5% през следващата.

Букурещ, Румъния

Букурещ не е в полезрението на много хора, но получава 34.5 точки от UBS, което го прави третият най-евтин град. БВП на глава от населението в Румъния е около 8 000 долара, с което страната е на едно ниво с Йоханесбург. Румъния все още получава помощни средства от МВФ.

През септември 2015 г. парламентът гласува постепенно намаляване на ДДС от 24% до 20% през 2016 г. и до 19% през 2017 г., заедно с няколко други фискални мерки. Ръстът на БВП се очаква да надхвърли 3.3% в следващите две години.

София, България

Само в Киев е по-евтино от София. С индексна оценка от 30 точки, София всъщност е съвсем малко по-евтина от Киев, защото стойността на имотите в украинската столица все още е по-висока, в сравнение със столицата ни.

Тези по-нови членове на евросъюза не се справиха толкова добре като северните европейски държави, които са свързани до голяма степен с богатите скандинавски сили, коментира Bloomberg.

В началото на август централната банка обяви, че очаква по-слаб икономически растеж през тази година заради намалелите преки инвестиции от Гърция. На 1 септември Световната банка подписа двустранно споразумение за техническа помощ с цел подкрепа на българските инвестиции в енергетиката и инфраструктурата.

От FocusEconomics прогнозират 1.8% ръст на БВП през 2015 г. и 2.1% увеличение през 2016 г.