Екстремно високите температури в Тексас поставят нови предизвикателства пред копачите на биткойни и собствениците на автомобили Tesla.

Горещото време спря за известно време копаенето на криптовалути, за да се намали натоварването върху електропреносната мрежа. В обичаен режим работата на оборудването изисква над 1000 мВт електроенергия, което представлява около 1% от общата мощност на мрежата в щата, информира The Verge.

Копачи на биткойни се стекоха в Тексас през последната една година. Причината е забраната за техния добив в Китай. Страната се отнесе строго към тази индустрия и забрани копаенето на биткойни на територията ѝ Като резултат САЩ се превърнаха в най-големия център за копаене в света.

Заради адската жега компанията Tesla също взе мерки. Тя помоли своите клиенти в Тексас да не зареждат електромобилите си в час пик, за да се избегне претоварване на електропреносната мрежа на щата. Операторът ѝ ERCOT също призова жителите да пестят енергия. В момента електрическата мрежа е в почти аварийно състояние.

Биткойнът приключи най-лошия месец в историята сиВъпреки че слабото представяне при дигиталните активи е част от едно по-мащабно бягство от риска, доверието в криптопазара, по-конкретно, беше разтърсено в последните седмици, след като големи компании изпаднаха в неплатежоспособност

Tesla разпрати предупредително съобщение на екраните на своите коли. Компанията препоръчва да се избягва презареждане във времевия отрязък от 15:00 до 20:00 часа.