Кризата в китайския имотен сектор ескалира, пораждайки опасения относно засилващите се рискове за банковата система.

Отчаяни купувачи на жилища в десетки китайски градове отказват да изплащат ипотечни кредити за недовършените си жилища, информира CNN Business, позовавайки се на китайски медии и икономисти в международни банки.

В Китай имотните компании имат право да продават жилища преди те да са завършени, а клиентите трябва да започнат да изплащат ипотечните кредити преди да са станали фактически собственици на новия имот. Тези средства се използват от имотните компании за финансиране на строителството.

Бойкотът срещу плащанията идва на фона на все по-големия брой проекти, които се забавят или буксуват заради недостиг на средства, което в крайна сметка доведе до това, че строителният гигант Evergrande изпадна в просрочие по свои задължения през миналата година, а няколко други компании потърсиха съдебна защита от кредитори. Цените на имотите падат, което означава, че купувачите може да се озоват с жилище, което вече струва по-малко, отколкото са се съгласили да платят първоначално.

Анализатори се опасяват, че своеобразната стачка срещу плащанията от страна на купувачите на жилища, може да доведе до още просрочия по задължения на строителни компании, което пък ще постави под допълнителен натиск китайските банки в период, в който втората най-голяма икономика в света възстановява трудно растежа си, причинен от локдауните заради COVID-19.

"Сделките на зелено са най-честият начин за продажба на жилища в Китай, така че залогът е висок," се казва в анализ на Номура.

Най-малко седем големи китайски банки, сред които Industrial and Commercial Bank of China (IDCBF), China Construction Bank (CICHF) и Agricultural Bank of China (ACGBF) обявиха тази седмица, че според тях рисковете са управляеми, допълвайки, че следят ситуацията отблизо. От Bloomberg информираха, че китайските власти провеждат спешни разговори с банките.

Според публикации в няколко държавни медии и данните, събрани от базираната в Шанхай China Real Estate Information Corporation (CRIC), купувачи в 18 провинции и 47 града са спрели да плащат вноските си от края на юни.

Чесън вместо първоначална вноска и прасе бонус при покупка на имот в КитайНякои китайски строителни предприемачи полагат огромни усилия, за да привличат купувачи

Според Tianmu News купувачите на жилища в 100 незавършени проекта са обявили, че ще спрат да плащат вноските по кредитите си. Тези проекти са разпръснати в централен, южен и източен Китай. Според медийна публикация само в 14 от тези проекти са въвлечени 46 000 купувачи на жилища.

"Броят им продължава да расте," според публикацията на Tianmu, в която се посочват данни от някои от купувачите.

Според анализатори на Nomura строителните компании са доставили едва около 60% от жилищата, които са продали преди да бъдат построени в периода 2013 – 2020 г., докато стойността на ипотечните кредити в Китай е нараснала с 26.3 трлн. юана (3.9 трлн. долара) за същия период.

Според анализатори на Citi бойкотът може да увеличи лошите кредити в китайските банки с 83 млрд. долара и да доведе до социална нестабилност в период, в който страната се бори с протести срещу влошаващото се състояние на малки, провинциални банки.

Старши икономистът за Китай на ANZ Бети Уанг твърд, че мащабите на проблема са много по-големи. Тя смята, че ипотечни кредити на стойност 1.5 трлн. юана (223 млрд. долара), или 4% от общите ипотечни кредити на банките, може да бъдат засегнати от тази тенденция.

Цените на новите жилища в 70 китайски града падат в девети пореден месец през май, според официалната статистика в страната. Продажбите на имоти също намаляват значително, тъй като купувачите се отдръпват от пазара на фона на засилващата се несигурност относно тяхната работа и доходи.