Ръстът на кибератаките през 2022 г. направи интернет още по-опасен.

За много хора обаче тази заплаха остава недооценена.

Те не предприемат мерки по обновяване на подхода си към създаването на пароли.

Като консултант по киберсигурност, аз постоянно чувам истории на хора, чиито лични данни са били откраднати, тъй като са направили една проста грешка - използват една и съща парола в много сайтове, казва Джон Шиър.

След 20 години опит в изследването на онлайн престъпното поведение, тактиките, техниките и процедурите, съм установил, че хакерите обожават хората, които правят 6 типични грешки. Те провокират само усмивки на лицата им.

Използвате една и съща парола на много места

Повече от ⅔ от американците правят точно това. За да не създават чисто нова парола за всеки акаунт, потребителите често решават да заложат на една, като леко я променят. Например, добавяйки символ или допълнително число. Така стават лесни мишени за хакерите.

Решение: Създайте уникална парола за всеки свой акаунт. Да, това може да е изморително и тягостно, но на пазара има практични решение. Например, мениджър на паролите. В него може да съхранявате и да организирате паролите, които използвате.

Създавате уникални пароли само за “рискови” акаунти

Много хора създават уникални пароли само за акаунтите, които смятат, че съдържат чувствителна информация. Такива са банкови приложения, офис електронни пощи и други. Съветът на експертите е да не подценявате и другите си акаунти. Те може да съдържат лични данни.

Решение: Защитете с уникална парола всеки акаунт. Дори тези, които използвате рядко.

Не използвате мениджър на паролите

Освен идентификация на няколко етапа, мениджърите на пароли са много ценни технологии, които правят паролите ви по-защитени. С тях можете да създавате уникални пароли и да ги въвеждате автоматично.

Може ли айфонът ви да се зарази с вирус от Safari? Ако се чудите дали апаратът ви не е заразен, има конкретни признаци, които ще ви ориентират

Решение: Изберете мениджър на пароли, който отговоря на вашите предпочитания и технологични нужди. Разгледайте като примери 1Password, Bitwarden, Dashlane и LastPass, препоръчва CNBC.

Създавате прости пароли, които съдържат лична информация

Най-добрите пароли не е задължително да са сложни. Те просто трябва да бъдат трудни за отгатване.

Решение: Създавайте пароли, които са дълги поне 12 символа и избягвайте да използвате в тях лична информация. Тя лесно може да бъде отгатната.

Отказвате да използвате системите за идентификация на няколко етапа

Дори най-сложната парола може да бъде компрометирана. Затова използвайте съвременните системи за защита, които на няколко етапа удостоверяват, че това сте вие.

Хакери откраднаха криптовалути за 100 милиона долараХакери откраднаха 100 милиона долара в криптовалута от блокчейн платформата Horizon

Решение: Има услуги, които не предлагат такова решение. Затова, когато това не е възможно, заложете на стабилна парола.

Апатични сте към новите изисквания за пароли

Лесно е да изпаднете в заблуждението, че няма да бъдете обект на кибератака. Като се има предвид колко мащабни и многобройни станаха хакерските заплахи в последно време, рисковете да има последствия (дори финансови) за самите вас не са малки. По-добре е да се подготвите за най-лошия сценарий.

Решение: Не се заблуждавайте, че сте в безопасност. Усъвършенствайте паролите си и използвайте съвременни системи за защита.