Хакер твърди, че се е снабдил от полицията в Шанхай с личните данни на един милиард китайски граждани, съобщава Ройтерс.

Засега информацията не е потвърдена, но, ако се окаже вярна, ще бъде едно от най-големите киберпрестъпления в историята.

Анонимният интернет потребител, идентифициран като ChinaDan, публикувал съобщение в хакерския форум Breach Forums миналата седмица, предлагайки да продаде повече от 23 терабайта данни за 10 биткойна, еквивалентни на около 200 000 долара.

„През 2022 г. базата данни на Шанхайската национална полиция изтече. Тази база данни съдържа много данни и информация за милиарди китайски граждани“, се казва в публикацията.

Според анонимния хакер, данните съдържат информация за 1 милиард жители на Китай и няколко милиарда записа, включително име, адрес, място на раждане, национален идентификационен номер, мобилен номер, както и всички подробности за криминалните им досиета.

Правителството и полицейското управление на Шанхай засега не са коментирали ситуацията официално.

Публикацията на ChinaDan обаче се обсъжда активно в китайските социални медийни платформи Weibo и WeChat. Много потребители се притесняват, че може да е достоверна.

Хаштагът „изтичане на данни“ беше блокиран в Weibo до неделя следобед.

Кендра Шефер, ръководител на отдела за изследване на технологичната политика в базираната в Пекин консултантска компания Trivium China, заяви в публикация в Twitter, че е трудно да се отсее истината от слуховете.

Щатите обявиха награда от 10 млн. долара за информация за 6 руски хакериВ съобщение в Twitter департаментът пише, че „те са таргетирали критична инфраструктура на САЩ с помощта на злонамерени кибероперации“

По думите ѝ, ако материалите наистина идват от Министерството на обществената сигурност, както твърди хакерът, това би било лошо поради редица причини.

„Най-очевидно това ще бъде сред най-големите и най-лошите нарушения на сигурността на личните данни в историята“, каза още Шефер.

Главният изпълнителен директор на Binance Жао Чанпенг заяви по-рано тази седмица, че борсата за криптовалути е засилила процесите за проверка на потребителите, след като отделът ѝ за сигурност открил продажбата на записи, принадлежащи на 1 милиард жители на азиатска държава в Dark web.

Той каза в Twitter, че изтичането на информация може да се е случило поради „бъг във внедряването на Elastic Search от правителствена агенция“, без да казва дали има предвид случая с полицията в Шанхай.

Твърденията за изтеклите данни идват, малко след като Китай се зарече да подобри защитата на поверителността, като инструктира своите технологични гиганти да осигурят по-безопасно съхранение след публичните оплаквания за лошо управление и злоупотреба.

Миналата година Китай прие нови закони, уреждащи как трябва да се обработва личната информация и данните, генерирани в границите на страната.