General Motors представи новия си електрически модел Chevrolet Blazer, който се очаква да се конкурира с кросоувър моделите Ford Mustang Mach-E и Tesla Model Y.

Моделът Blazer 2024 г. се очаква да се предлага от следващото лято, според GM.

Началната цена ще варира от около 45 000 долара за базовия модел до 66 000 долара за версията “SS”, която ще е с максимална мощност от 557 конски сили.

Според GM, кросоувър моделът ще ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди, в сравнение с Model Y Performance и Mach-E, които постигат същото ускорение за около 3.5 секунди.

Характеристиките и възможностите на Blazer EV ще варират в зависимост от четирите разновидности на модела. От GM очакват пробегът на електромобила с едно зареждане да бъде между 400 и 515 км, в зависимост от варианта. Компанията също така ще предлага версия за полицейска употреба, базирана на SS модела.

Новият Blazer EV ще се произвежда в завода на GM в Рамос Ариспе, Мексико, където се произвежда и традиционният модел Chevrolet Blazer.

Снимка: Chevrolet.com

Въпреки че носят името Blazer, електромобилите ще са напълно различни в разработката и начина, по който изглеждат. Те са базирани на новата платформа Ultium на GM, която се очаква да бъде в основата на следващото поколение електромобили на компанията.

Електромобилът Blazer ще бъде с предно, задно или 4x4 задвижване - в зависимост от версията.

Blazer се очаква да бъде четвъртият електромобил на Chevy, когато достигне до автомобилните дилъри през следващото лято. Марката в момента продава моделите Bolt EV и Bolt EUV с по-старата технология на GM за батериите.

Следващата пролет се очаква да започнат ограничени продажби на електромобила Silverado. Автопроизводителят също така се очаква да представи електрическия модел Equinox, чиято цена ще започва от около 30 000 долара.

Началната цена на традиционния Blazer, модел 2022 г. с двигател с вътрешно горене варира между 35 000 и 43 000 долара.