Изборът на цвета на колата е определящ за цената, която може да ѝ вземете на вторичния пазар.

След анализ на около 650 000 сделки, компанията iSeeCars може да ви даде ценни насоки.

Най-удачният цвят, с оглед бъдеща изгодна препродажба, е жълтият. Следват го оранжевото, лилавото, червеното и зеленото.

Доста хора отдават предпочитание още на бялото, черното, сивото и сребристото.

Нюансите на сивото, популярни сред почитателите на нови коли, са по-малко интересни на клиентите на вторичния пазар. И обратното. Ярките цветове сред новите автомобили са най-непопулярни. По-точно дилърите по правило се стараят да продават возила с “по-безопасни” цветове за продажба.

Хората също така се опитват да предпочетат черни и сиви коли, смятайки, че те са по-лесни за препродаване. Оттук и тяхната “популярност”, пише zr.ru.

Ferrari ще произведе първия си SUV модел до края на годинатаПървият електромобил на компанията пък се очаква на пазара през 2025 г.

Много потребители избират тези цветове, не защото им харесват, а защото предполагат, че другите ги предпочитат, обяснява изпълнителният директор на iSeeCars Карл Брауер.

Тъй като това са най-разпространените цветове, има ги в изобилие и това не влияе положително на цената им при препродажба, допълва той.

Оттук на пазара на поддържани автомобили по-ценни са жълтите, оранжевите и останалите ярки цветове.

Жълтото и оранжевото не са популярни цветове сред повечето потребители. За тесен кръг клиенти те са предпочитани. Това ги прави по-скъпи.