Фитнесът начин на живот ли е? Защо? Отговорът е да: фитнесът може да се превърне в начин на живот, защото човекът, който тренира, получава положителни, редовни и безпроблемни ползи от него във връзка с останалите занимания в живота.

Хората, които имат фитнес начин на живот, спортуват редовно за удоволствие и лично удовлетворение. Тренировката става неразделна част от цялостното им усещане за благополучие. Движението се превръща в хоби и често ги свързва с общности със сходни мисли. Тези, които практикуват лайфстайл фитнес, често са по-внимателни към храненето, съня и грижата за себе си.

Как да направите фитнеса част от живота си?

1. Обичайте тялото си

Превръщането на здравето и фитнеса в част от живота ви трябва да бъде нещо повече от вашия външен вид или тегло. Тренирайте, защото обичате тялото си, а не защото го мразите!

2. Създайте гъвкава тренировъчна програма

Когато фитнесът се превърне в начин на живот, естествено е по-лесно да се вместите в натоварения график. Ключът е да създадете програма, която ви позволява да се движите, когато и където е удобно. Опитайте да използвате различни места и стилове. Например, опитайте да правите HIIT у дома, когато нямате време. Или се присъединете към приятелите си за планинско колоездене през уикендите. Тренировки на открито с вдигане на тежести във фитнеса, дълги бягания са само част от нещата, които може да практикувате.

3. Фокусирайте се върху усещането

Повечето хора започват рутинна тренировка, защото имат цел, свързана с физиката или здравето. Така че защо да продължите да тренирате след постигане на целта?

За мнозина чувството , че са във форма, е по-добро от физическите резултати. И чувството, че сте във форма, може да насърчи други промени в начина на живот. След като станат по-уверени във фитнеса, много хора започват да тренират с приятели. Постепенно това се превръща в рутина и в неизменна част от живота им.

4. Бъдете уверени

Воденето на фитнес начин на живот означава да вземете уроците, научени от вашите тренировки извън фитнес залата. Физическата активност и здравословното хранене често оказват влияние върху други сфери на живота. Не става въпрос само за това как изглеждате в огледалото; става въпрос за увереността, която придобивате на работното място и вашите взаимоотношения. Става дума за запалването на смелостта да споделяте идеи , да изказвате мнението си и да търсите наградата. Изграждането на увереност е една от най-добрите причини да останете във форма!

5. Приемайте тялото си

Когато става въпрос за образ на тялото и фитнес, опитайте се да оцените тялото си за невероятните неща, които може да направи. Раждането е по-впечатляващо за много жени от всяко физическо постижение. След раждането много майки си поставят цели за упражнения, свързани с качеството им на живот, вместо да имат плочки на корема. Понякога е необходимо изключително физическо предизвикателство, за да осъзнаеш кое е наистина важно: да си силен, здрав и щастлив с това, което си.

6. Определете вашето „Защо“

Защо тренираш? Може ли тази причина да е по-емоционална или физическа? Например вашето „защо“ може да бъде: за да мога да гледам как децата ми растат. Опитайте с ново „защо“! Може да откриете, че тренировките ви естествено стават по-чести и приятни.

7. Бъдете неутрални към тялото

Физическата активност повишава ендорфините и дава усещане за постижение. Всяка тренировка е малко предизвикателство и малък успех. За мнозина редовното обучение създава увереност в собствените възможности.

Тъй като телата ни са невероятно сложни, редовните упражнения може да не доведат до промени във физиката. Например, някои хора никога няма да имат плочки, независимо колко здрави са. Едно нещо, което тренировката насърчава като начин на живот, е „неутралността на тялото“. За мнозина телесната неутралност е емоционално по-постижима от телесната позитивност.

„Лайфстайл упражнения“ са нещо друго

„Лайфстайл упражнения“ е термин, използван в психичното здраве. Описва превръщането на ежедневните дейности във възможности за упражнения. Вярно е, че чистенето на листата в градината е чудесен начин да се раздвижите, но лайфстайл фитнесът включва действителни тренировки (независимо дали са във фитнеса, на открито или у дома). За някои превръщането на ежедневните дейности в занимания за изгаряне на калории води до пристрастяване към упражненията.

Пристрастяването към упражнения е реално

За съжаление, с упражненията може да се злоупотребява, както с всичко друго. „Дозата прави отровата“, както се казва. Фитнесът е начин на живот, когато допълва другите аспекти на балансираното същество. НЕ е начин на живот, когато тренировките станат обсебващи, поглъщащи и провокиращи безпокойство.

Според проучване „Редовната физическа активност играе решаваща роля в поддържането на здравето и превенцията на заболяванията. Прекомерното упражнение обаче има потенциал да има неблагоприятни ефекти както върху физическото, така и върху психическото здраве. В свят, който прославя „да бъдеш във форма“, пристрастяването към упражненията е подъл хищник. Обикновено започва невинно, като търсене на по-добър външен вид/живот. Но когато упражненията започнат да имат предимство пред всички други дейности, те вече не са здравословни.

Прекомерното чувство за вина за пропускане на тренировка, избягване на храна, защото може да повлияе на тренировката, многократно отмяна на планове за тренировка, стриктно поддържане на тренировъчен график и обсесивно планиране на всички аспекти на упражненията са признаци на пристрастяване. Физическите симптоми включват липса на сън, загуба на цикъл при жените, постоянна умора, „мозъчна мъгла“ и постоянно възпалени мускули.

Фитнесът като начин на живот означава, че упражненията са приятна част от балансирания седмичен график. Това е от съществено значение, като грижа за себе си, почивка, време с любимите хора, хранене, работа и други неща, които правят живота ви прекрасен.

Хората, които превръщат фитнеса в начин на живот, намират креативни начини да го вместят. Те носят ластици за упражнения на футболните тренировки на децата си, за да могат да тренират на детската площадка. Те инвестират в домашни фитнес инструменти, за да правят тренировка по време на обедната си почивка. Те не се притесняват много за времето или интензивността. Те се движат за наслада и сила. И те са любопитни за пътуването. В крайна сметка те уважават и оценяват тялото си на всяка крачка.