Вертикалните ферми стават все повече в чужбина и у нас.

Този начин на производство на храна има много предимства - позволява да се отгледа качествена храна в контролирана среда с ниско потребление на вода, далеч от бушуващата огнена стихия и липсата на дъжд.

Най-новата и най-голяма вертикална ферма на планетата отвори врати преди дни.

Bustanica се намира в покрайнините на международното летище Ал Мактум в Дубай, ОАЕ. Тя работи на принципа на хидропониката - културите растат в смес от вода и хранителни вещества, без употребата на почва и пестициди. По този начин може да се прибере реколта при 95% по-малко консумирана вода, сравнено с конвенционалното земеделие.

Bustanica се разпростира на площ от 30 000 кв. метра. На ден във фермата ще бъдат отглеждани повече от 3000 кг храна, или 1 млн. килограма зеленчуци на година.

Системата може да работи постоянно, осигурявайки непрекъснат достъп до прясна храна, отгледаната без пестициди, хербициди или други химикали, съобщава emirates.com.



Bustanica се управлява от Emirates Crop One - съвместно предприятие, създадено от компанията за кетъринг Emirates Flight Catering, която обслужва повече от 100 авиокомпании, и Crop One, компания за вертикално земеделие на закрито. В изграждането на обекта са инвестирани 40 млн. долара.

Това ново съоръжение служи като модел за целия свят, казва Крейг Ратайчик, главен изпълнителен директор на Crop One.

Братът на Илон Мъск готви революция в земеделиетоХраната на растителна основа изживява истински бум, като вертикалното земеделие капитализира от тази възходяща тенденция.

Bustanica е ферма от ново поколение. В нея са съчетани върхови технология в сферата на машинното обучение, изкуствения интелект и модерни начини на отглеждане на култури.

Системата представлява затворена верига, в която водата циркулира през растенията, като така се увеличава максимално нейното използване и ефективност. Когато водата се изпари, тя се възстановява и рециклира в самата система, като по този начин се генерират икономии от 250 милиона литра вода годишно, в сравнение със същото производство в традиционната система за отглеждане на открито.

Друго предимство на технологичното отглеждане е, че не е застрашено от „вредители” или климатични условия, които са често срещани ситуации при почвено засаждане.

Реколтата от плодове и зеленчуци в Bustanica ще бъде сервирана на пътниците на Emirates и други авиокомпании още този месец. Част от нея ще се предлага и в супермаркетите на ОАЕ.