Българска салата на първо място в световна класация
Българската Овчарска салата е най-добре оценената в света от потребителите на TasteAtlas.
Пътеводителят, посветен на традиционни храни и рецепти от страни по целия свят, класира салатите по тяхната популярност и оценка от потребителите.
Овчарската салата получава оценка от 4.7, заедно с критската Дакос, която заема втората позиция в класацията. На трето място се нарежда още една българска салата - Снежанка, с оценка от 4.6.
Четвъртата позиция се заема от Мекоя от Тунис, а петата е за Руджак Сингур от Индонезия.
В топ 10 влиза още една традиционна българска салата - Шопската, която заема шестото място. На 21 позиция пък се нарежда кьопоолуто. Цялата класация ще откриете тук.
Овчарската салата е традиционно българско ястие - вариация на Шопската салата, което се приготвя от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал и настъргано бяло саламурено сирене. Традиционната рецепта не включва употребата на гъби.
Класическата рецепта за овчарска салата се е наричала „родопска“, но през 60-те години на XX в. е променяна в съответствие с рецептурните нововъведения на туроператора „Балкантурист“.
Най-популярната салата в света е Колслоу (САЩ), според TasteAtlas. Следват Цезар (Мексисо), Гръцка салата (Гърция), Капрезе (Италия), Макарони (САЩ) и Оливие (или Руска салата, Русия).
Полската Суровка се нарежда на седма позиция, следвана от ливанските Фатуш и Табуле, както и от тайландската Сом Там.
В тази класация българската Шопска салата се нарежда на 17 място, Овчарската на 46-о, а Кьопоолуто на 47 позиция. Снежанка е класирана на 85 място, като в топ 100 няма повече родни представители. Цялата класацията вижте тук.
Що се отнася до най-добрата кухня в света, според TasteAtlas това е италианската, следвана от гръцката, испанската, румънската и френската. В тази класация България се нарежда на 16 позиция, веднага след Полша и преди Турция.