Не е изненадващо, че някои от най-обичаните ресторанти са от типа стекхаус.

Атмосферата е оживена, а пържолата е идеална за празнична вечеря.

Но понякога предпочитате да празнувате у дома – дали за да спестите пари или просто защото не искате да се преобличате.

Няма причина обаче да не можете да се насладите на идеалната пържола в собствената си кухня.

За да ни помогне в това начинание, Travel + Leisure се допитва до най-добрите стекхаус готвачи в Ню Йорк как да направим перфектната пържола у дома.

Храната, която се прави от въздуха Финландски учени изобретиха протеин, който се синтезира от почвени бактерии

Откриване на правилното парче месо
Трудно е да приготвите перфектната пържола без да разполагате с перфектното месо. Затова ще трябва да се отправите към местната месарница, а не към супермаркета.

Друго предимство при покупката на месо от месар е, че може да ви го нареже според предпочитанията. Майкъл Ломонако, готвач и собственик на Porter House в Ню Йорк, препоръчва да поискате дебелината му да е около 3.8 см.

Трябва да изберете и вида на месото. Ако нямате много опит в кухнята, по-добре то да е без кости или ребра. „Месото с кост винаги е по-трудно за готвене, защото топлината не се разпределя равномерно“, каза главният готвач Дейвид Шим от корейския стекхаус COTE. „Ако приготвите частта от пържолата близо до костта перфектно, другите части от пържолата може да са леко препечени".

Подготовка на месото

Имате съставките, сега имате нужда от техника.

Първо извадете пържолата от хладилника около 10 до 15 минути преди да започнете да я готвите. Пригответе всичките нужни прибори - тиган, дъска за рязане, сол, нож, поставка за отпочиване на месото и чиния за сервиране. „Най-лошото е да се опитвате да ги търсите, докато готвите, режете или сервирате“, казва Шим.

След това посолете пържолата - и не се скъпете. Соленият слой е от съществено значение - той ще създаде тази „хубава златистокафява коричка на пържолата“, според готвача от COTE.

Приготвяне на перфектната пържола

Имате две възможности за готвене у дома: скара или тиган. Ломонако лично винаги избира скара, когато разполага с такава. Ако печенето на скара не е опция, чугунен тиган е чудесен инструмент за приготвяне на пържола у дома.

Загрейте го за 5 до 10 минути - и не го намаслявайте. След като тиганът е горещ, пуснете пържолата и не се поддавайте на изкушението да проверявате как се готви. „Просто я поставете върху горещия тиган и натиснете с шпатула“, съветва Ломонако. След три-четири минути я обърнете и запечете за същото време и другата й страна.

След това поставете пържолата в предварително загрята фурна на 190 градуса. Можете да я мушнете директно с тигана. Времето за готвене във фурната зависи от пържолата. Вероятно ще отнеме четири до осем минути. Можете да използвате термометър, за да проверите дали месото е достигнало желаната от вас температура.

Сервиране

Дори и да сте следвали всяка посока досега, все още не сте приключили с приготвянето на перфектната пържола. Предстои една жизненоважна стъпка, която много домашни кулинари пропускат: Извадете пържолата и я оставете да престои 5 до 10 минути, преди да я сервирате.

„Това е от решаващо значение, защото сокът на пържолата се изтласква към центъра на месото, докато се готви“, обяснява Ломонако. „Времето за почивка позволява на всички тези вкусни сокове да циркулират през пържолата, така че когато я режете, сокът не просто да изтече. Ще имате хубава, сочена, красиво приготвена пържола, ако спазите това.“

Това е и моментът, в който можете да добавите черен пипер, ако желаете. Ако го направите по време на готвене, месото може да се придобие горчив вкус, предупреждава Ломонако.

Как да сервирате перфектната пържола – със салата, картофи или някоя друга от любимите ви гарнири – зависи от вас.