Въпреки че някои продукти вървят много добре заедно в кухнята, те не могат да съществуват съвместно, когато става въпрос за съхранение.

Някои храни отделят етилен - газ, който предизвиква преждевременно узряване, докато други са чувствителни на него.

Bright Side обяснява кои плодове и зеленчуци са добри приятели и кои трябва да стоят далеч един от друг.

Ябълки и моркови

Ябълките произвеждат много етилен, поради което трябва да внимавате, когато ги съхранявате с други храни. Например не ги слагайте до моркови. В противен случай морковите ще придобият горчив вкус само след две седмици.

Краставици и домати

Краставиците са силно чувствителни към етилен. По-добре е да не ги съхранявате с домати, въпреки че са идеална двойка в салата. Краставиците ще започнат да пожълтяват по-рано, отколкото трябва. По-добре е да ги съхранявате в хладилника, а доматите на плота.

Лук и картофи

Лукът абсорбира влагата бързо, но трябва да остане сух, а картофите отделят твърде много влага, така че не могат да съществуват заедно. С времето картофите пускат кълнове, а лукът - зелени издънки.

Банани и авокадо

Ако авокадото ви е презряло, дръжте го далеч от бананите. Ако обаче искате да узрее по-бързо, тогава спокойно можете да го поставите в хартиен плик и да го съхранявате до банани.

Праскови и банани

Зрелите праскови трябва да стоят далеч от бананите, тъй като етиленът, отделен от тях, ще ги накара да презреят.

10 признака, че тялото ви е пълно с токсиниВреме ли ви е за детоксикация?

Патладжани и пъпеши

Пъпешите могат да накарат патладжаните да се развалят по-бързо. Затова се уверете, че не ги съхранявате заедно. Ако искате да съхранявате патладжаните в хладилника, по-добре е да ги държите далеч от всякакви плодове.

Грозде и манго

Гроздето е много „крехко и деликатно“, когато става въпрос за съхранението му. То не понася други плодове или зеленчуци наблизо. Мангото отделя твърде много етиленов газ и процесът на узряване и гниене се случва по-бързо. Освен това, силно миришещите зеленчуци са ужасни спътници на гроздето, тъй като последното лесно абсорбира миризмите.

Боровинки и ягоди

Боровинките изпускат етилен, а ягодите не. Ако ги съхранявате заедно, ягодите може да узреят и да се развалят по-бързо. Но пък може да съхранявате неузрели ягоди с боровинки.

Нектарини и зеле

Нектарините произвеждат много етилен, така че ако ги съхранявате заедно, зелето бързо ще се развали. По-добре е да съхранявате зелето в найлонов плик в хладилника до 2 седмици, докато нектарините могат да се съхраняват в купи или найлонови торбички.