Космическият телескоп Джеймс Уеб може да е открил най-далечната галактика, наблюдавана някога и съществувала преди 13.5 милиарда години.

Това предаде Франс прес, като цитира учен, анализирал данни от високотехнологичния апарат.

Съобщението е направено само седмица, след като НАСА показа първите изображения, заснети от най-мощния телескоп, създаван някога.

Галактиката, наречена GLASS-z13, изглежда, че е била само на около 300 милиона години след Големия взрив, или със 100 милиона години по-рано от всичко, идентифицирано преди това, обясни Роън Найду от Център за астрофизика в Харвард.

Това е "потенциално най-далечната звездна светлина, която някой някога е виждал", каза той, цитиран от БТА.

Въпреки че GLASS-z13 е съществувала в най-ранната ера на Вселената, точната й възраст остава неизвестна, тъй като може да се е образувала по всяко време в рамките на първите 300 милиона години.

Галактиката е била открита в данните, предоставени от основната инфрачервена камера на Джеймс Уеб, наречена NIRcam. Тя обаче не е била представена от НАСА до миналата седмица.

Когато се преведе от инфрачервения във видимия спектър, GLASS-z13 изглежда като червено петно с бяло в центъра, част от по-голямо изображение на далечния космос.

Найду и колегите му – екип от общо 25 астрономи от цял свят – са представили откритието си в научно списание, но все още не е направена рецензия от партньори. Въпреки това предизвика огромен интерес в световната астрономическа общност.

Телескопът Джеймс Уеб беше изстрелян през декември миналата година. Той е най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в космоса. Учените планират да го използват за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.

Проектът, чиято стойност е над 10 милиарда щатски долара, е съвместен на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.