Има ли деца в семейството, които буквално са родени да бъдат по-добри лидери от другите?

Не точно, казва психолог.

Има стереотип и няколко подкрепящи го проучвания, че по-големите деца развиват по-силни лидерски умения от по-малките си братя и сестри.

Според Лори Креймър, професор по приложна психология, това не е точно така.

Редът на раждане може да се отрази върху лидерските качества, казва тя, но не може да се каже дали са по-добри или по-лоши при първото, второто, третото и т.н. дете в семейството. Просто са различни.

Редът на раждане не е вашата съдба - начертана карта, която ще следвате до края на живота си, казва Креймър.

Всички деца имат потенциала да бъдат лидери. Средата, в която растат, е тази, която ги поставя в условия да развиват това качество. Тя е реално важната по различни начини, допълва психологът, пише CNBC.

Най-големите деца са склонни да имат някои споделени преживявания, особено в отношенията си с техните родители и всички по-малки братя и сестри, които оформят техните подходи към лидерството, казва Краймер. Същото, добавя тя, често е вярно за средните и най-малките деца.

Защо генетично приличаме повече на баща си, а не на майка си?В училище ни учат, че наследяваме генетични характеристики и от двамата си родители. Неотдавнашно проучване обаче разкрива, че това може да не е съвсем точно

Ето как статусът ви в семейството определя какъв тип лидер сте - или какъв тип лидер ще бъдете, казва проф. Креймър.

Най-големите деца: Самостоятелни и уверени

Първото дете в семейството често може да порасне самостоятелно и уверено - две много важни лидерски умения. Неопитните родители често се вълнуват от всички негови потребности и чувства. Като резултат детето получава доста внимание.

Родителите се опитват да разберат какво означава плачът, как да разпознаят дали детето е гладно и искат да реагират на всичко бързо, казва Креймър.

Така първородното дете често расте с усещането, че има подкрепа и е прието. Това развива неговата самостоятелност и увереност.

Професор Креймър казва още, че най-големите деца също така може да развият увереност, докато учат малките си братя и сестра.

Сред успелите в бизнеса известни личности днес, които са първородни деца в семейството, са Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън.

Най-малките деца: Подхождат по-изследователски

Най-малките деца в семейството често имат интерес да изследват различни сфери. Обикновено това се дължи на излагането им на натрупаните опит и знания на техните роднини, казва Креймър.

Когато се роди по-малкото дете, родителите понякога са уморени да отговарят на всичките нужди на децата. Те отделят по-малко време и внимание на по-малките, чувствайки се по-уверени, че ще почакат няколко минути и всичко пак ще е наред.

Родителите са по-склонни да дадат на най-малките деца достъп до определени привилегии и опит по-рано в живота им. Например, да отидат до училище сами, да доплуват до другия край на басейна, да гледат филми за по-големи и т.н. Най-малките също така се учат от по-големите си братя и сестри, които вече имат доста умения и опит.

Резултатът е, че най-малките често стават изследователи и добри наблюдатели.

Как възпитава децата си един от най-многодетните милиардери Той не обича израза

Пример за това е съоснователят на Google Лари Пейдж. Най-малкото дете в семейството, той описва как в ранните си години е имал достъп до различни сфери - от технологии и изобретения до бизнес. Това му е помогнало да осъзнае рано каква да бъде целта му в живота - да стартира компания, която може да промени света.

Средните деца: Имат силни комуникативни качества

Силата на средните деца обикновено е в комуникацията и създаването на добри отношения с другите, казва проф. Креймър.

Когато се роди трето дете, средата за второто се променя драматично, казва тя. То може да се почувства “захвърлено настрана”, тъй като родителите му трябва да се грижат за новороденото братче или сестриче.

Средните деца обикновено се състезават за вниманието на родителите си, което понякога включва концепция, наречена „деидентификация на братя и сестри“, при която детето избира да следва съвършено различен път от този на своите братя и сестри. Тези деца, в крайна сметка, усъвършенстват специфични интереси и силни страни, които ги отличават, казва Крамър.

Най-богатите хора в САЩ, които имат най-много децаИлон Мъск не е единственият милиардер с девет и повече деца

По думите на специалиста, средните деца обикновено развиват отлични комуникативни качества. По-вялото внимание от страна на родителите ги кара да започнат да се изравят по ефективно.

Погледнете Бил Гейтс като пример. Съоснователят на Microsoft е средното дете в семейството, като често е възхваляван за своите публични изказвания и комуникационни стратегии, които помагат на хората просто да разберат сложни теми.

Проф. Креймър подчертава, че редът на раждане невинаги се отразява по този начин върху характера на човека. Тя е категорична, че всички деца имат потенциал да бъдат лидери.

По-сложно е, отколкото хората си мислят, заключва Креймър.