Населението на Китай е забавило значително своя растеж и се очаква да започне да намалява преди 2025 г.

Това съобщава местното издание Global Times, цитирано от Ройтерс.

Данните за ражданията в Китай, публикувани през уикенда, показаха, че броят на новородените през 2021 г. е най-ниският за последните десетилетия в няколко провинции.

Броят на ражданията в централната провинция Хунан се понижава под 500 000 за първи път от почти 60 години. Само южната провинция Гуангдонг е имала повече от 1 милион новородени за миналата година, показва още статистиката.

Китай се опитва да обърне тенденцията на свиване на естествения прираст на населението, но много млади хора избират да нямат деца или да отложат раждането за по-късно поради различни фактори, включително високите разходи и несигурността на работното място.

Китайци отказват да изплащат ипотеки за недовършените си жилищаОтчаяни купувачи на жилища в десетки китайски градове отказват да изплащат ипотечни кредити за недовършените си жилища

Според Ян Уенжуан, ръководител на отдела за населението и семейните въпроси в Националната здравна комисия на Китай, се очаква населението на Китай да започне да намалява преди 2025 г.

Законодателните промени в Поднебесната империя, въведени миналата година, позволяват на жените да имат три деца, но засега ефектът от тях е незначителен. Много от китайките казват, че промяната идва твърде късно и че те нямат достатъчно сигурност за работното си място, както и за гаранциите за равенство между половете.