Азиатските борсови индекси се движат разнопосочно във вторник сутринта, а облигационните доходности останаха стабилни, след като американската търговска верига Walmart понижи прогнозната си печалба.

Инвеститорите очакват ново рязко увеличение на лихвения процент в Съединените щати, което може да се отрази негативно на потреблението.

Регионалният бенчмарк MSCI Asia Pacific се задържа близо до вчерашните си нива, а японският Nikkei 225 падна с 0.2%.

Китайските акции регистрираха печалби, като индексът Hang Seng в Хонконг се повиши с 0.4%, а китайският CSI300 отчете ръст от 0.3% в сутрешната търговия.

Walmart понижи прогнозата си за печалбата в понеделник и заяви, че клиентите намаляват покупките, тъй като инфлацията "изяжда" бюджетите на домакинствата. Акциите на компанията паднаха с 10% в следборсовата търговия. Тези на конкурентите Target и Amazon също се понижиха.

Пазарните участници очакват вероятно повишение на лихвения процент от страна на Федералния резерв със 75 базисни пункта по-късно тази седмица. Шансът за още по-голямо увеличение се оценява на около 10%. Освен това за инвеститорите е важно дали икономическите индикатори ще предизвикат промяна в реториката на централните банкери.

ЕЦБ вдигна лихвите с 50 базисни пункта - първо тяхно повишение от 2011 г.Управителният съвет на ЕЦБ прецени, че е подходящо да предприеме по-голяма първоначална стъпка в процеса на нормализиране на основните лихвени проценти, отколкото бе съобщено при предишното му заседание

Няколко големи технологични компании, като Apple, Microsoft и Amazon, се очаква да публикуват финансовите си отчети тази седмица.

На валутните пазари доларът прекъсна възходящата тенденция от последните дни, но не се отдалечи твърде от постигнатите върхове, тъй като несигурността продължава да затвръждава позициите на американската валута като инвестиционно убежище.

Еврото купи се търгува на ниво от 1.0237 спрямо долара, а йената се стабилизира на 136.34 за долар. Доларовият индекс, който този месец достигна 20-годишен връх, се понижи леко до 106.3 пункта.

Цените на петрола се повишиха поради очакванията, че намаляването на доставките на природен газ от Русия за Европа може да насърчи преминаването към суров петрол. Фючърсите на сорта брент поскъпнаха с 1% до 106.17 долара за барел, а американският суров петрол се повиши с 0.7% до 97.37 долара за барел.

Златото остана почти без промяна на ниво от 1725 долара за тройунция, а биткойнът поевтиня с 3.5% за последните 24 часа до ниво от 21 143 долара за брой.