От 1 август в областите Варна, Плевен, Шумен и Търговище се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.

Във Варна маските отново стават задължителни в магазините и в градския транспорт, както и в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за социални услуги, администрации, гари.

В детските заведения трябва да бъде засилен филтърът за деца със симптоми. Свиждания в болниците ще се допускат само при пациенти, приети за повече от 5 дни, по преценка на лекуващия лекар.

Изисква се дистанция от 1.5 в търговски обекти, осигуряване на дезинфектант за ръцете. Засилва се сутрешният филтър за детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми на коронавирус. Контролът на тази заповед се осъществява от РЗИ, МВР.

Мерките са определени до 31 август, посочва Darik News.

От тези четири области само Варна е в жълтия Етап 2, който предвижда допълнителни противоепидемични мерки. Останалите три области са в зеления Етап 1.

Припомняме, че София и Силистра също се намират в този Етап, но за тези две области не са обявявани нови COVID мерки.

Етап 2 предвижда следните противоепидемични мерки:

  • носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори);
  • спазване на физическа дистанция от минимум 1.5м;
  • хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;
  • Работа от разстояние (надомна), при възможност.
  • Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.
  • Провеждане на ежедневен филтър в учебните заведения за наличие на ученици с клинични симптоми за COVID-19 и тяхното отстраняване от учебния процес до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
  • Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
  • Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и в други обекти, както и по време на различни образователни (в т.ч. училища и висши учебни заведения), спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.
  • Въвеждане на изискване за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти.
  • Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.
  • Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.
  • Недопускане смесване на ученици от различни паралелки. Въвеждане на задължителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи ученици по медицински причини.