Петролният и газов енергиен гигант BP отчете през второто тримесечие нетна печалба в размер на 8.5 млрд. долара - най-голяма печалба от 14 години насам.

Това представлява ръст на печалбата с близо 300% спрямо 2.8 млрд. долара през същото тримесечие на 2021 г. и спрямо печалба от 6.2 млрд. долара през първото тримесечие, както и малко под рекордните 8.8 млрд. долара, отчетени от BP през третото тримесечие на 2008 г.

Печалбата преди облагане с данъци се увеличи до 14.06 млрд. долара от 5.14 млрд. долара година по-рано, като печалбата за акция нарасна до $2.83, в сравнение с $0.92 през второто тримесечие на 2021 г.

В същото време продажбите и другите оперативни приходи се увеличиха до 67.87 млрд. долара от 36.47 млрд. долара година по-рано, като общите приходи достигнаха 69.51 млрд. долара, в сравнение с 37.6 млрд. долара преди година.

Енергийният гигант очаква производството нагоре по веригата за третото тримесечие да бъде като цяло непроменено, в сравнение с второто тримесечие на 2022 г.

За цялата настояща година BP обаче продължава да очаква отчетеното възходящо производство нагоре по веригата да бъде като цяло непроменено, в сравнение с 2021 г., а капиталовите разходи да бъдат в диапазона между 14 и 15 млрд. долара.

BP обяви увеличение с 10% на своя тримесечен дивидент до 6.006 цента за обикновена акция, а за цялата 2022 г. компанията продължава да очаква има капацитет за годишно увеличение на дивидента на обикновена акция с около 4% в периода до 2025 г.

"Днешните резултати показват, че BP продължава да се представя добре, докато се трансформира. Нашите служители продължиха да работят усилено през тримесечието, помагайки за решаването на енергийната трилема – сигурна, достъпна и нисковъглеродна енергия.

Правим това, като осигуряваме петрол и газ за световните нужди, като в същото време инвестираме за ускоряване на енергийния преход“, каза Бърнард Луни, главен изпълнителен директор на енергийната компания, цитиран от БНР.

BP беше последната от големите петролни и газови компании, която отчете огромни печалби за второто тримесечие, което вероятно ще предизвика нови призиви в някои държави за нов кръг от увеличения на данъците върху тази индустрия.

Американските гиганти ExxonMobil и Chevron отчетоха рекордни печалби за второто тримесечие съответно от 17.9 млрд. и от 11.6 млрд. долара, докато Shell счупи рекорда си за печалба за второ поредно тримесечие, отчитайки коригирана печалба в размер на 11.5 млрд. долара.