Полетът на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси до Тайван, която засили подкрепата на САЩ към острова, но разгневи Китай, е бил най-следеният в историята на сайта Flightradar24.

Уебсайтът, който използва мрежа от радари, за да следи местоположението и скоростта на самолетите, обяви, че над 708 000 души по света са следели полета, когато той е кацнал в тайванската столица Тайпе.

Повече от 2.9 милиона души пък са проследили поне част от него на фона на несигурността около това дали Пелоси ще спази обещанието си да посети островната държава, чиято независимост не се признава от Китай, пише CNN Business.

Въпреки че Тайван не беше част от официалната визита на Пелоси в Азия, длъжностни лица от острова и от САЩ потвърдиха пред CNN в понеделник, че това ще бъде една от спирките й. Решението дойде на фона на предупрежденията от страна на администрацията на Джо Байдън за това как би реагирал Китай.

Пелоси, чиято визита в Тайван беше първата по рода си от 25 години, заяви, че възнамерява да осъществи това посещение, за да "даде недвусмислен сигнал", че САЩ "няма да изоставят" демократично управлявания остров.

Пелоси беше посрещната от тайванския президент Цай Ингвен, а срещата беше излъчена по телевизията. Тя благодари на Пелоси за посещението, похвали ангажираността й към демокрацията и я удостои с най-високото гражданско отличие на Тайван.

Самолетът на Абрамович се върна в Москва 2 дни, след като излетя за ИзраелСамолетът Gulfstream G650ER, регистриран като LX-RAY, който според медийни публикации е собственост на Абрамович, пътува между руската столица, Тел Авив и Израел от уикенда насам

От Пекин предупредиха, че посещението на Пелоси ще окаже "сериозно въздействие върху политическите основи на отношенията между Китай и САЩ" и реагираха с поредица военни учения, които започнаха във вторник.

Пелоси е пътувала от столицата на Малайзия - Куала Лумпур, до Тайпе с Boeing C-40C (военната версия на Boeing 737) на американските военновъздушни сили, според FlightRadar24.

От FlightRadar24, който е основан от двама души, запалени по авиацията, обявиха в блогпост, че трафикът се е увеличил толкова много, че почти е сринал сайта и се е наложило ограничение на достъпа за нерегистрирани потребители.

Малко след като Пелоси каца, компанията възстановява нормалния достъп за всички потребители.