Трудни времена настанаха за всеки, който работи в авиационната индустрия.

На фона на недостиг на персонал и огромни нива на безредици, много работници в авиокомпаниите и на летищата се сблъскват с дълги и стресиращи часове и лоши условия на труд.

Добавяйки към това кризата с разходите за живот и намаляването на заплатите поради пандемията, много от тях продължават да работят срещу по-ниско заплащане, пише Time Out.

Затова не е никак учудващо, че много от служителите на летищата и авиолиниите стачкуват през това лято. От Италия и Белгия до Дания и Франция, летищата из цяла Европа регистрираха хиляди забавени и отменени полети поради стачни действия.

Стачките се отразяват сериозно върху плановете на всеки за лятната ваканция. Затова е препоръчително да бъдете максимално информирани.

През следващите седмици са планирани стачки на няколко места в Европа.

Стачки на EasyJet и Ryanair в Испания

Пилотите на EasyJet в Испания организират три 72-часови стачки през август заради условия на труд и трудовите договори. Те могат да засегнат почти всички маршрути на EasyJet в или извън Испания. Пилотите ще стачкуват в периода: 12-14 август, 19-21 август и 27-29 август.

И това не е всичко. Два синдиката, които представляват кабинния екипаж на Ryanair, базиран в Испания, също са готови да стачкуват цели пет месеца.

От 8 август до 7 януари - през този период кабинният персонал ще протестира от понеделник до четвъртък всяка седмица.

Възможно е стачните действия да засегнат маршрутите на Ryanair до летищата в Аликанте, Барселона, Мадрид, Малага, Палма де Майорка и Севиля.

Мъж прелетя 1 770 км, за да прибере багажа си, изпратен на грешно летищеАмериканец прелетя 1 770 км от Коста Рика до Маями, за да прибере багажа си, след като е изпратен на грешното летище

От Ryanair обаче не очакват тази стачка да причини толкова много смущения.

Протести в Португалия

Служителите от гражданската авиация на два синдиката в Португалия ще стачкуват заради заплатите и нивото на безопасност. Протестът е планиран за периода от 19 до 21 август и ще засегне всички 10 летища, управлявани от летищния оператор ANA, а именно Лисабон, Порто, Фаро, Мадейра, Бежа, Флорес, Орта, Понта Делгада и Санта Мария.

Протести на Lufthansa в Германия

Миналата седмица пилотите на Lufthansa от профсъюза VC подкрепиха организирането на протести като част от борбата за по-високо заплащане.

Стачка сред пилотите на Lufthansa може да спре голяма част от маршрутите на авиокомпанията в и извън Германия. На този етап точни дати не са обявени, но предстои да бъдат оповестени.

Тъй като стачките традиционно се използват като разменна монета в преговорите между синдикатите и работодателите, остава надеждата, че двете страни ще постигнат споразумение и те няма да се състоят.

Във всеки случай, ако вашето пътуване включва някоя от горните авиокомпании, дестинации и дати, не забравяйте да следите статуса на полета си и да се подготвите за по-проблемно пътуване от очакваното.