Честитоооооо! Вече сте истинско завършено семейство, с малко плачещо бебе.

След еуфорията от появата на наследника и борбата с хроничното недоспиване и коликите, идва въпросът – а сега как ще се справим с разходите?

Отговор на това дава New Yort Times, като прави кратка съпоставка на сумата за майчинство в различните държави


Средната продължителност на отпуска за отглеждане на дете в световен мащаб е 29 седмици.

САЩ, обаче, са една от само седемте страни без национален платен отпуск по майчинство. Както читателите на изданието са отбелязали – внимавайте къде ще изберете да сте по майчинство/бащинство. И гледайте да не сте в САЩ.

В Молдова, която традиционно е в челото на класациите за бедност в Европа, има 3 години платен плюс 3 години неплатен отпуск по майчинство. През този период работодателят е задължен да пази мястото на служителя.

Заплащането е 70% през първата година и 30% след това. Поради тежките финансови условия много майки избират да се върнат на пълен работен ден още през първата година от майчинството, което обаче се приема като прекален кариеризъм.

Медицинска сестра от САЩ с дългогодишен стаж споделя, че в Америка, за да запазят работните си места, бащите категорично отказват да се възползват от бащинството. То не е платено, но при раждане на дете служителят има право определен период от време да не ходи на работа.

„Мразя да използвам думата „облаги“, защото не е голяма полза да имаш седмица или две почивка с новородено, но това е начинът, по който работодателите обичат да го представят като част от своите „пакети с обезщетения“.

Вярвам, че родител, който не може да получи отпуск по бащинство с новородено, е в неизгодно положение да се свърже и да премине в нова роля на родител и съпруг. Това причинява значително напрежение и на двамата родители“ допълва Холи Д., която предпочита да остане анонимна, тъй като разкриването на подобни подробности може да създаде проблеми.

В Словакия майката ще получи три години отпуск по майчинство, а бащата - шест месеца отпуск по бащинство, което ще осигури 75% от доходите на семейството. Към това се прибавят еднократни бонуси, данъчни облекчения и т.н.

Норвежките мъже са длъжни да си вземат две седмици почивка, когато бебето се роди. Общо отпускът по бащинство е минимум 15 платени седмици и две седмици веднага след раждането.

В Канада законово са определени 12 или 18 месеца отпуск по майчинство. Получавате 80% от нормалната си заплата, но разпределена в течение на една година или 18 месеца.

В Германия се полагат приблизително 19 месеца отпуск по майчинство с всяко дете - 6-те седмици преди термина и 8-те седмици след се изплащат изцяло, след което сумата се намалява, но остава пенсионното осигуряване.

Теоретично можете да вземете 3 години отпуск по майчинство, но 3-тата година е неплатена. Независимо от това, работодателят е длъжен да пази мястото ви и да продължите да сте осигурени.

В Корея бащите получават 5 дни платено бащинство и имат право на още без да им се заплаща. Да не ходиш на работа и да не си полезен на страната си обаче се счита за обида и след изтичане на петте дни мъжете отново се завръщат в офисите.

В Италия жена в майчинство със заплата 2500 евро ще получава обезщетение от 287 евро на месец за 6 месеца.

В Швейцария „облагите” са само 4 месеца и това, в сравнение с други страни в Европа, поставя държавата в една от най-малко „приятелските” социални системи на континента


Най-добрата е скандинавската система - в Швеция има три месеца платен отпуск за всеки родител. След това двойката получава 300 дни, които може да раздели между родителите, както сметне за добре.