Румъния предлага най-добре платения отпуск за майчинство.

В северната ни съседка родителите могат да разчитат на общо 97.1 седмици родителски отпуск.

На майките се предлага малко повече от две години отпуск при 85% от заплащането им, докато на бащите се предлага 5.3 седмици отпуск при малко над 87.8% от заплатата.

Това показва проучване на кариерната платформа Lensa.

В класацията държавите са подредени по критерия за еквивалентен отпуск на пълно заплащане. Той взима предвид периода на платеното майчинство (или бащинство), коригиран с процента от възнаграждението, който се заплаща за него.

Естония е на второ място с 84 седмици родителски отпуск и е единствената страна в Топ 5 от класацията, която предлага 100% заплащане за платен отпуск както за майките, така и за бащите.

Лекторите на Шумът на парите: Емрах СазакУстойчивото бъдеще - възможност или предизвикателство за бизнеса?

На трето място е България, предлагаща общо 69.4 седмици отпуск, еквивалентен на пълното заплащане.

Най-лошите условия за родителски отпуск в класацията се предлагат в Ирландия, Швейцария и Австралия. Тези държави предлагат малко над 8 еквивалентни на пълна ставка седмици платен отпуск, като са единствените три държави, които предлагат под 10 седмици.

От всички 43 държави, включени в класацията, само 8 предлагат платен отпуск при 100% от възнаграждението за майките, а 6 предлагат пълно заплащане както за майките, така и за бащите.

Във всички страни има обща тенденция майките да получават много повече платен родителски отпуск от бащите.

Източник: Lensa

Държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предлагат платен отпуск от средно 60.2 седмици и 8.7 седмици съответно на майките и бащите, а страните от ЕС предлагат средно 70.6 и 7.1 седмици.

Проучването разкрива и най-подходящите кариери за грижа за децата: лекарските асистенти, логопедите и уеб разработчиците имат средна годишна заплата от над 60 000 долара, а ангажиментите им позволяват голяма гъвкавост, когато става въпрос за часове и ваканции.

Работата като шофьор за доставки също е добър начин родителите да печелят пари извън семейните си ангажименти, според проучването на Lensa. Вечерите и почивните дни често са пикови часове, но шофьорите могат да избират къде и кога да работят.