Необходими са милиони години, за да се натрупа достатъчно магма, преди тя да се отправи към повърхността на Земята и да нанесе сериозни опустошения.

Това установиха учени от Бристол, изследвайки причините за вулканичните суперизригвания.

Последните обаче са много редки - случват се веднъж на всеки 20 000 години.

Суперизригванията са силно разрушителни на местно ниво и същевременно са причина за тежки промени на климата в глобален мащаб, пише The National News.

Изследването беше публикувано тази седмица в специализираното издание Nature, след новината за изригването на вулкана Фаградалсфядл, разположен близо до исландската столица Рейкявик.

Изригна най-активният вулкан в Япония (видео)Японският вулкан Сакураджима, разположен на остров Кюшу, изригна в неделя, което предизвика евакуации в регион

Международен екип от учени от университета в Бристол и Центъра за изследване на околната среда на шотландските университети си постави за цел да покаже какво е провокирало четирите познати на човечеството суперизригвания, използвайки модели на скални движения в земната кора.

Той установява, че са необходими няколко милиона години, за да се образува достатъчно магма. Едва след като тя разрушава земната кора, тогава изригва, но в продължение на няколко десетилетия.

В коя част на света има най-много вулкани?Оказва се, че повечето вулкани на нашата планета, всъщност, са разположени под водата

Суперизригванията са толкова редки, тъй като изискват изключително много време, за да се натрупа магма.

Изригването на вулкана Фаградалсфядл

Изригването на вулкана Фаградалсфядл в сряда не се класифицира като суперизригване. Според експерти Исландия го използва като магнит за туристите. Страната се опитва да съживи туристическата индустрия, закъсала вследствие на пандемията от COVID.

Съобщенията за изригването на вулкана се отразиха положително не само на туризма, а и върху акциите на исландските авиокомпании Icelandair Group HF и Fly Play HF. Те започнаха да се покачват.

Часове след появата на магмата Play Air вече рекламира изригването на уебсайта си, описвайки го като „мирно“ и „живописно“.