Проблемите на Шакира с данъчните власти не са от вчера, но продължават да се натрупват като лавина.

Още през 2014 г. певицата е уведомена, че дължи немалка сума, тъй като е живеела за постоянно на територията на Испания.

Това е началото на връзката й с Жерар Пике, с когото в момента са разделени.

Доказателствата за постоянното прибиваване на изпълнителката на територията на страната са неопровержими - посещения във фризьорски и козметични салони, в клиника по време на бременността с първото ѝ дете, както и наемането на звукозаписно студио близо до Барселона.

Самата Шакира се похвалила в социалните мрежи, че заедно с Пике през 2013 г. си купили къща в испанското село Есплуга. Първото им дете дори е записано в гражданския регистър на Барселона.


Държавното обвинение твърди, че Шакира е използвала "конспиративна мрежа" за укриване на доходите си - компании, представяни като формални притежатели на доходите от професионалната дейност на певицата. Споменават се 14 компании на Британските Вирджински острови, Малта, Люксембург, САЩ и Панама.

Големият размер на данъчната измама и използването на тези компании са двете утежняващи обстоятелства по шестте обвинения срещу изпълнителката.


Очаква се насрочване на съдебен процес в най-кратки срокове, което прави влизането на Шакира в затвора съвсем реално.