Париж, Рим, Барселона...

Европейските градове постоянно присъстват в списъка с мечтани дестинации на пътешествениците - и с право.

Малките градове на континента също са мечта - с цялата си красива архитектура и голяма част от културата, която ще откриете в по-големите им събратя, но с по-малко тълпи, с които да ги споделите.

Ето някои от най-красивите малки градове в цяла Европа - от скромни рибарски градчета до средновековни бази на хълмове.

Гитхорн, Нидерландия

Наричат ​​го нидерландския отговор на Венеция, но тук липсва едно изключително важно нещо, което италианският град има в изобилие: прекомерният туризъм. Както във Венеция, животът се върти около водата.

Тук няма коли, така че единственият начин за придвижване е пеша или по вода. Направете обиколка с лодка около сламените къщи, разположени на пълни с торф островчета. Гладни ли сте? Спрете в ресторант Hollands-Venetië със звезда Мишлен, съветва CNN.

Гимараеш, Португалия

Гимараеш е от решаващо значение за историята на Португалия - той е обявен за първата столица на страната през 12 век, а средновековното му ядро ​​остава до голяма степен непокътнато, пълно с манастири, грандиозни стари дворци и рушащ се замък, кацнал на върха на скала.

Както навсякъде в Португалия, местните пекарни правят невероятен pastel de nata, но тук трябва да опитате местния специалитет: torta di Guimarães -- сладкиш с тиква и смлени бадеми.

Най-добрите страни за пътешествие с кола през 2022 г.Макар резервациите за почивки да се увеличават тази година, някои хора предпочитат да се придържат към една от най-големите тенденции, които се очертаха по време на пандемията – пътешествията с кола

Роскоф, Франция

Пристанищните градове могат да бъдат мръсни. Но не и прекрасния малък Роскоф във френския регион Бретан, който дължи богатството си на морската търговия, включително износа на известния си розов лук.

Днес това е център на таласотерапията - използваща морска вода за лечение на медицински състояния, както и красив бретонски град. Малки рибарски лодки се клатушкат в китното пристанище, а малко по-далеч тръгват фериботите за Плимут в Обединеното кралство.

Ангиари, Италия

Разположен на хълм близо до границата между Тоскана и Умбрия, Ангиари е истинска наслада - пешеходен лабиринт от алеи и улици с влакчета, пълен с грандиозни дворци, построени от мистериозните наемни „оръжейници“, живели тук през периода на Ренесанса.

Научете повече за тях в Museo della Battaglia di Anghiari, който проследява историята на важна средновековна битка, състояла се в равнината извън града.

Нафплио, Гърция

Великолепният Нафплио се намира на Егейско море в Пелопонес - със своя венециански замък, стърчащ във водата (всъщност има три замъка, които трябва да посетите тук) и красив Стар град, който се извива зад старите стени.

Това е първата столица на съвременна Гърция, така че има много неща за вършене. Ако историята ви харесва, археологическият музей съдържа предмети, датиращи от микенската епоха.

Мостар, Босна и Херцеговина

Старият мост в Мостар, построен от османците през 16 век, дълго време е смятан за един от най-добрите примери на балканската ислямска архитектура. Извиващ се високо над река Неретва, той е една от най-известните забележителности на Балканите, като днес той е спирка на Световната серия Red Bull Cliff Diving.

Мостът е разрушен през ноември 1993 г. от хърватските сили по време на Балканските войни. През 2004 г. е построен отново и днес Мостар е обичана дестинация в Босна и Херцеовина и популярна еднодневна екскурзия от Дубровник през границата с Хърватия.

Мазара дел Вало, Сицилия

Основан от финикийците преди близо 3000 години, градът е видял безброй култури да минават през острова - неговият район Касба е подобен на северноафриканска медина, има силна тунизийска общност и е по-вероятно да намерите кус-кус в менюто, отколкото паста.

Неговата забележителна атракция е Satiro Danzante, или танцуващ сатир - древна бронзова статуя, извадена от морето през 1998 г.

Кловели, Великобритания

Някога магаретата са единственият начин да се изкачвате и слизате по стръмните улици на Кловели - красиво рибарско селище в Девън, Югозападна Англия. Днес тук все още няма автомобили. Вместо това стоките се транспортират с шейни, а ако туристите не могат да се справят с разходката обратно до паркинга, могат да се повозят на Land Rover.

Динкелсбюл, Германия

Симпатичен исторически център, дървени къщи и яки кули -- Динкелсбюл има всичко. Той се намира на "Романтичния път" на Германия - маршрут, известен със своите очарователни градове. Заобиколен от средновековни стени с огромна готическа църква - St George's Minster, той бе декор за филма на Вернер Херцог „Енигмата на Каспар Хаузер“.

Корчула, Хърватия

Когато един остров, разположен мирно в Адриатическо море, просто не е достатъчен, ето Корчула, която се простира от едноименния остров на малък полуостров.

Местните казват, че авантюристът Марко Поло е роден тук, но венецианците оспорват това. Така или иначе, това е град от световна класа, с блестящи бели улици и сгради, издялани от местен камък и вода почти навсякъде.

7 исторически градчета, които ще ви върнат назад във времетоКогато става дума за градове и села, изглеждащи като излезли от приказките на Братя Грим, едва ли има по-подходящо място от Европа

Кенмар, Ирландия

В югозападния край на Ирландия земята се топва в океана в графство Кери. Кенмер лежи в едноименния залив, в който река Роути се влива в морето. Това е един от най-обичаните райони в страната - намира се на дивия Атлантически път, между Пръстена на Кери и Пръстена на Беара. Кенмер е известен с храната и с гледките си - величествени планини, издигащи се зад девствения залив.

Пиран, Словения

Словения притежава само част от бреговата линия, разположена на върха на клиновидния полуостров Истрия в Адриатическо море.

Макар и малък, този участък от брега, притиснат между Италия и Хърватия, е дом на няколко красиви града, включително Пиран. Разработен от венецианците, които го завладяват през 1283 г., това е красива мини Венеция - със здрава камбанария, красива архитектура и рибарски лодки, акостирали в малкото пристанище.

Рейне, Норвегия

Търсите сладък норвежки град -- отдалечен, малък и крайбрежен. Имате нужда от Рейне - радостта на Лофотенските острови, чиито красиви червени колиби се намират в подножието на скалисти планински върхове, които го правят кръстоска между Доломитите и Ха Лонг Бей.

Това е едно от най-зрелищните места в архипелага Лофотен - със зашеметяваща гледка към островите и селото Рейнебринген.

Регенкос, Испания

Що се отнася до изпълнените с туристи крайбрежия на Испания, Коста Брава, в Каталуния, е сравнително тиха - но не толкова, колкото спокойния Регенкос, само на 10 минути от нея. На юг от „Триъгълника на Дали“ - района, в който е живял и творил сюрреалистичният художник, това е планински район с тихи средновековни села.

Малко по-големият Регенкос предлага останки от средновековни стени, красива църква и традиционни каменни къщи.

Тарнов, Полша

Площадът на Стария град е великолепна смесица от архитектурни стилове, има красива готическа църква и много еврейско наследство - въпреки че общността е повече или по-малко унищожена по време на Втората световна война.