Големите енергийни търговци, сред които BP, Shell и TotalEnergies, губят стотици милиони долари, опитвайки се да запълнят световния недостиг на втечнен природен газ (LNG).

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници и събрани данни.

"Непланираните прекъсвания в заводите за втечнен природен газ в САЩ, Нигерия и Австралия изненадаха търговците, включително BP и Shell, като ги принудиха да търсят алтернативни доставки на завишени цени", съобщава агенцията.

Освен това Ройтерс отбелязва, че по-малката наличност на втечнен природен газ, съчетана с желанието на Европа да увеличи вноса на суровината, е довела до повишаване на референтните цени.

Агенцията изчислява, че "една средна партида суровини на спот пазара може да струва около 100 млн. долара".

Държавните петролни гиганти - двигатели или палачи на енергийния преходДържавните монополи притежават две трети от оставащите открити запаси от нефт и газ в световен мащаб

Според източниците на агенцията британската енергийна компания BP е претърпяла загуба от 500 млн. долара, опитвайки се да замени доставките си на втечнен природен газ след пожара през юни във Freeport LNG в Тексас.

Заводът в САЩ доставя на BP около 4 милиона тона втечнен природен газ годишно. От своя страна, френската TotalEnergies заяви, че ще замени планираните доставки през третото тримесечие от Freeport LNG с втечнен природен газ от спот пазара.

В доклада се посочва, че през последните месеци огромният терминал на остров Бони в Нигерия също изпитва недостиг на втечнен природен газ, главно поради недостига на природен газ и високите нива на кражби по тръбопроводите.