Германските домакинства ще трябва да плащат стотици евро повече годишно за газ заради нова такса, която ще бъде въведена от правителството с цел подпомагане на енергийните компании да покрият разходите си.

Преди войната в Украйна Германия внасяше повече от половината газ от Русия. Сега страната вече има едни от най-високите битови сметки за газ в Европа.

Въвеждането на таксата е необходимо, за да се предотврати сривът на германския енергиен пазар, уверяват властите. Trading Hub Europe, германският оператор на газовия пазар, заяви, че е определил тя да бъде 2,419 цента за киловатчас (kWH).

Министрите обещаха таксата, която ще бъде наложена от 1 октомври и ще остане в сила до април 2024 г., ще бъде придружена от допълнителна подкрепа за домакинствата.

Цените на газа се повишиха след нахлуването в Украйна, тъй като западните страни наложиха санкции и обещаха постепенно да спрат руския внос. ЕС казва, че ще намали вноса на газ от Русия с две трети в рамките на една година, но не е наложил пълна забрана.

Въвеждането на таксата за средно четиричленно семейство таксата означава допълнителни годишни разходи от около €480 ($489; £404), според изчислението на платформата за сравнение на цените Verivox за средна сметка за газ от €3568 на година.

От днес Косово е с режим на токаПотребителите ще имат ток шест часа, а след това ще бъдат изключени за два часа

Предприятията също ще бъдат обект на таксата и Федерацията на германската индустрия призова за повече подкрепа.

Междувременно икономисти предупредиха, че тя допълнително ще тласне инфлацията - през юли тя достигна 8,5%, съобщава БиБиСи.