Федералният резерв на САЩ повишава лихвените проценти с най-агресивните темпове от десетилетия, но финансовите условия, които трябва да затегне, за да укроти растящата инфлация, се насочват в грешна посока. Нарастването на акциите и спадащата доходност по държавните облигации след повишаването на лихвите от страна на Фед през юни означава, че финансовите условия всъщност се разхлабват, въпреки че икономиката на САЩ беше засегната с общо 150 базисни пункта повишение на лихвените проценти, пише Ройтерс.

Кредитните условия отразяват наличието на финансиране в една икономика. Те диктуват плановете за разходи, спестявания и инвестиции на бизнеса и домакинствата, така че централните банки искат те да бъдат затегнати, за да помогнат за контролирането на инфлацията, която сега е далеч над техните целеви нива.

В еврозоната условията също са се разхлабили с около 40 базисни пункта, според Goldman Sachs, а паричните пазари са оценили повечето от повишенията на лихвите през 2023 г., които очакваха преди.

„Още през юни смятахме, че финансовите условия в САЩ като цяло са там, където трябва да бъдат, за да се постигне забавянето, от което се нуждае Фед, за да върнете активността, растежа на заплатите и инфлацията обратно към целевите нива. Най-доброто ни предположение е, че са се отпуснали твърде много“, казва Дан Струйвен, старши глобален икономист в Goldman Sachs.

Промяната в условията е предизвикана от опасенията от рецесия, които накараха пазарите не само да ревизират в низходяща посока очакванията си за лихвите, но и да калкулират възможността Фед да понижи основния лихвен процент през следващата година. Това предполага, че според инвеститорите, Фед ще бъде по-загрижен от забавящата се икономика, отколкото от инфлацията през 2023 година.

Коментарите на председателя на Фед Джеръм Пауъл след повишаването на лихвените проценти на банката през юли също бяха изтълкувани от някои инвеститори като намек за успокояване на агресивния тон.

Сега паричните пазари очакват увеличенията на Фед да спрат на около 3.6% следващия март, в сравнение с очакваните над 4% преди повишението през юни, последвано от намаления с около 50 базисни пункта до края на 2023 г.

Заради инфлацията потребители в САЩ преминават към пилешко месоМесопреработвателният гигант Tyson обяви, че


От покачването през юни S&P 500 се повиши с 13%, цените на петрола се понижиха с 22%, а доходността по 10-годишните облигации на САЩ падна със 70 базисни точки. Кредитните пазари също се повишиха.

Разбира се, финансовите условия все още са с около 200 базисни пункта по-строги от рекордно ниското ниво от края на 2021 г., а акциите остават с 10% надолу за 2022 г.

Goldman Sachs изчислява, че затягането със 100 базисни пункта на FCI ще намали икономическия растеж с един процентен пункт през следващата година. Този риск вече е отразен в пазарните показатели на дългосрочните инфлационни очаквания.

10-годишният процент на рентабилност в САЩ се повиши с около 15 базисни пункта до 2.44% от началото на юли. Очакванията за еврозоната също се повишиха.

Данните от миналата седмица, които показаха задържане на инфлацията в САЩ през юли, подхраниха допълнително разхлабване на финансовите условия.

Но последните данни за работните места и ръста на заплатите в САЩ сочат все по-затегнати условия на пазара на труда.

Икономистите отбелязват, че нивото на безработица в САЩ, което е 3.5%, е много по-ниско от най-ниското ниво (4.4% според Бюджетната служба на Конгреса), което може да бъде достигнато без повишаване на инфлацията.

Рекордно забавяне в ръста на цените на жилищата в САЩ през юниНарастващите лихви по ипотечните кредити и ускоряващата се инфлация са довели до рязък спад в търсенето на жилища в Съединените щати


Годишният ръст на заплатите от 5.2% е далеч над прогнозите на Goldman Sachs от 3.5%, необходими за намаляване на инфлацията до целта на Фед от 2%.

Според повечето членове на управляващия борд на Федералния резерв обаче, е малко вероятно централната банка да се насочи към намаляване на лихвите през 2023 г.

"Финансовите условия трябва да се затегнат още повече и за да се случи това, или трябва да видите известен спад в рисковите активи и цените на акциите, или увеличения на по-дългосрочната доходност. Обикновено става въпрос за комбинация от двете, се посочва в анализа на Ройтерс.

Goldman Sachs очаква доходността на 10-годишните облигации на САЩ да достигне 3.30% до края на годината спрямо днешните 2.80%.

Други са скептични по отношение на текущите оценки на акциите. Morgan Stanley очаква S&P 500 да падне с около 9% до юни следващата година.

Анализаторите на UBS отбелязват, че фондовият пазар в момента е в съответствие с базовата инфлация, която се връща на 1.5%-2%. Ако завърши с процентен пункт по-високо, корекциите на оценката предполагат 25% спад на S&P 500, изчисляват те.