Криптомилиардерът Сам Банкман-Фрайд е главен изпълнителен директор на втората по големина крипто борса в света и един от най-богатите хора на планетата.

Той обяви, че иска да остави за себе си едва 1% от парите си.

Защо, се питат мнозина. Ще оставим отговора на въпроса за по-късно.

През 2019 г., на 30-годишна възраст, Банкман-Фрайд стартира FTX и за по-малко от три години създава бизнес на стойност 40 млрд. долара. Седалището му е в Насау, Бахамските острови, където и живее.

По време на лекция на конференцията Crypto Bahamas, която се състоя наскоро, той сподели своя ранен опит в индустрията на криптовалутите. По думите на Банкман-Фрайд, той не е знаел много за биткойна, когато е започнал, но е забелязал, че крипто пазарът има неефективност.

И така основава фирма за крипто търговия - Alameda Research. Годината е 2017 г. Чрез нея иска да се възползва от откритата неефективност.

Заедно със своя екип Банкман-Фрайд забелязва, че цените на биткойните в Япония са с 10% по-високи, отколкото в САЩ, и той можеше да спечели, като ги купи на по-ниска цена и ги продаде в Япония.

Звучеше просто, но в действителност беше сложно да се изпълни, като се има предвид, че крипто пазарите често се възприемаха като престъпни във финансовия сектор по това време, пише The New York Times.

Налице били инфраструктурни проблеми, включително спънки с откриването на банки в Япония, които да осигурят трансферите на пари напред и назад. В крайна сметка, екипът на Банкман-Фрайд намира решение. Съвсем скоро Bloomberg съобщава, че в пикови моменти Alameda е изпращала 15 милиона долара между Япония и САЩ, печелейки 1.5 милиона долара.

Бил Гейтс обяви, че предоставя 20 млрд. долара на фондацията сиФондацията планира да увеличи средствата, които дарява годишно, до 9 млрд. долара до 2026 г., което е с 50% повече, в сравнение с нивата отпреди пандемията

Минаха само седмици, преди компанията да направи около 20 милиона долара печалба. Тогава Банкман-Фрайд и колегите му решават да изградят своя собствена платформа за обмен на криптовалута.

Защо Банкман-Фрайд иска да се раздели с парите си?

Успехът на Alameda мотивира Банкман-Фрайд и колегите му да създадат FTX, базирана на Бахамите платформа за търговия с криптовалута. С нейна помощ хората могат да купуват и продават. Платформата изстрелва младия мъж сред най-богатите хора на планетата. През 2022 г. Forbes оценява личното му състояние на 21.2 млрд. долара.

Един от вълнуващите аспекти на младия криптомилионер е желанието му да задържи за себе си само 1% от състоянието си. Т.е. на година става дума за 100 000 долара. Останалите пари той ще раздаде.

Философията му се описва като “ефективен алтруизъм”.

Този начин на мислене цели да подобри света и да помогне на колкото се може повече хора, използвайки обективност и доказателства.

За Банкман-Фрайд тази философия не е нова. Тя е част от светогледа му, още преди да основе FTX.

Най-младите милиардери в светаТрима от тях са от Норвегия, а четирима - от САЩ

На първата си работа в Уолстрийт решава да даде половината си заплата за благотворителност. По-късно възпитаникът на Масачузетския технологичен институт даде 50 млн. долара за изследвания на пандемията от коронавирус.

През 2022 г. Банкман-Фрайд планира да раздаде до 1 млрд. долара. Има и свидетелства, че е дарил милиони долари за политическата кампания на Байдън.

По стандартите на един милиардер Банкман-Фрид изглежда скромен.

Младият мъж кара Toyota Corolla и често е облечен с къси панталони и тениска.

Тихо и по тъмно - мегаяхтата на Безос беше преместена Сега тя е на по-безопасно място и далеч от разярените жители на Ротердам

Пред Bloomberg казва: “С харчене на пари много бързо изчерпваш наистина ефективните начини, които те правят по-щастлив.

“Не искам яхта”, допълва още Банкман-Фрайд.