Най-богатата азиатка загуби над половината от състоянието си през последната година, след като пазарът на недвижими имоти в Китай беше разтърсен заради парични затруднения.

Ян Хуейян е мажоритарен акционер в китайския гигант за недвижими имоти Country Garden.

Тези дни нетното й състояние намаля с повече от 52% до 16.1 млрд. долара, което се изразява в спад от 33.9 млрд. долара, в сравнение с година по-рано, сочат данни на Bloomberg.

Сериозният удар върху богатството на Хуейян е резултат от поевтиняването на акциите на Country Garden с 15%, след като беше обявено, че компанията ще продаде нови акции, за да събере пари.

Кой е Гаутам Адани - най-богатият азиатски милиардер в историята?Азиатецът се класира сред десетте най-богати бизнесмени в списъка на Forbes и по всичко личи, че състоянието му ще расте

Ян Хуейян наследи състоянието си от своя баща - основателя на Country Garden Янг Гуонкианг. През 2005 г. той й прехвърли своите акции.

Две години по-късно младата жена се превърна в най-богатата азиатка. Тази титла обаче може да не остане задълго при нея, тъй като магнатът Фан Хунвей е по следите й. Към днешна дата той притежава 16 млрд. долара.

Китайските власти взеха мерки срещу прекомерния дълг в сектора на имотите през 2020 г., оставяйки големи играчи, като Evergrande и Sunac, да търсят начини как да плащат и да предоговарят договорите си с кредитори, докато се движат на ръба на фалита.

Купувачи в цялата страна, разгневени от забавянето на строителството и забавените доставки на имотите си, започнаха да задържат ипотечни плащания за жилища, продадени преди завършване.

Въпреки че Country Garden остана относително невредима от сътресенията в индустрията, тя изплаши инвеститорите със съобщението в сряда, че планира да събере повече от 490 милиона долара чрез продажба на акции, отчасти за плащане на дългове, пише ABC.

Според информацията, подадена до фондовата борса на Хонконг, компанията ще използва постъпленията от продажбата за "рефинансиране на съществуваща офшорна задлъжнялост, общ оборотен капитал и цели за бъдещо развитие".

Глобалната космическа икономика достига рекордните 469 милиарда долараОбщата продукция на световните правителства и корпорации в областта на космическите ракети, сателитите и други обритални апарати се увеличава с 9% на годишна база

Китайският банков регулатор призова кредиторите да подкрепят сектора на имотите и да посрещнат „разумните нужди от финансиране“ на фирмите, тъй като анализатори и политици се опасяват от финансова зараза. Смята се, че секторът на имотите представлява 18 до 30% от БВП на страната и е ключов двигател на растежа във втората по големина икономика в света.

Индустрията е в “порочен кръг”, предупреждават анализатори.

Ситуацията беше допълнително усложнена след публикуването на мрачни данни за растеж през второто тримесечие. Те бяха най-лошите от началото на пандемията COVID-19.