Основателката на най-голямата платформа за онлайн търговия в Турция Ханзаде Доган-Бойнер вече е милиардерка.

Тя притежава 21% от капитала и 71% от акциите с право на глас в общото събрание на Hepsiburada.

Компанията се листва на Nasdaq във вторник, когато нейното състояние беше близо до 1 млрд. долара. Заедно с компанията си за спортни залози, инвестициите в недвижими имоти и други семейни активи, Ханзаде Доган притежава 1.5 млрд. долара.

Акциите вчера завършиха с леко повишение спрямо ден по-рано - на ниво от 14.19 долара за брой, при 12 долара цена при листването си и максимална цена за деня от над 15 долара.

Ханзаде е член на една от най-богатите фамилии в Турция – Доган-Бойнер. Кариерата й стартира в семейния бизнес на холдинга Dogan Holding, след като завършва бизнес администрация в Columbia University.

Тя ръководи интернет групата Dogan Online, преди през 2000 г. да основе компанията за онлайн продажба, наречена Infoshop и по-късно преименувана на Hepsiburada (бел. ред. в превод от турски „всичко е тук“).

Оттогава до днес тя е начело на компанията, като дори през 2008 г. напуска холдинга на баща й, за да се съсредоточи върху бизнеса си.

Днес Hepsiburada е смятан за еквивалент на Amazon, като оттам могат да се закупи всичко - козметика, играчки, храна за домашните любимци, обзавеждане, инструменти, дрехи и др.

Бизнесът генерира 733 млн. долара приходи от своите 9 млн. клиенти през 2020 г., като отчете загуба от 55 млн. долара за периода.

До този момент от сп. Forbes бяха идентифицирали 15 милиардера в южната ни съседка.

Най-богат е Мурат Юлкер, собственик Yildiz Holding. Той се нарежда на 421-а позиция в ежегодната класация на изданието, а състоянието му се оценява на 6.3 млрд. долара.