От 2668 милиардери в тазгодишния списък на Forbes жените само 327, което прави 12.2%.

Жените милиардери са с една по-малко от миналата година, когато бяха 328.

Общата стойност на активите на най-богатите дами (включително и на тези, които споделят богатството си със своя съпруг, дете, брат и сестра) възлиза на 1.56 трилиона долара, в сравнение с 1.53 трилиона долара година по-рано.

По-голямата част от жените милиардери (226) са наследили богатството си, включително трите най-богати жени в света - наследницата на L'Oréal Франсоа Бетанкур Майерс, наследницата на Walmart Алис Уолтън и Джулия Кох, която наследи дял в Koch Industries, когато съпругът й Дейвид Кох почина през 2019 г.

Най-богатата нова жена милиардер тази година също е наследник. Рената Келнерова от Чехия и четирите ѝ деца наследиха приблизително 16.6 милиарда долара, след като съпругът ѝ Петър Келнер загина при катастрофа с хеликоптер през март 2021 г.

Общо 101 жени в тазгодишния списък на световните милиардери са натрупали състоянието си самостоятелно, което означава, че са основатели или съоснователи на компании. Сред тях са Даян Хендрикс, която притежава компания за ремонт на покриви, съоснователката на модната компания Gap Дорис Фишър и Дениз Коутс, която е собственик на една от най-големите компании за онлайн залози.

Общото богатство на самостоятелно забогателите милиардерки тази година възлиза на 331 милиарда долара. Броят им е по-малък, в сравнение с 2021 година, когато бяха общо 108.

Някои от популярните нови имена в дамския списък на милиардерите включват Риана, чиято империя за красота я прави първия милиардер на Барбадос, 34-годишната съоснователка на дизайнерската компания Canva Мелани Пъркинс и Мелинда Френч Гейтс, която стана милиардерка след развода си с Бил Гейтс в средата на 2021 г.

Forbes: Мъск вече е най-богатият в света, Домусчиеви първите БГ милиардериИлон Мъск за първи път е начело на класацията на най-богатите хора в света на списание Forbes

САЩ имат най-голям брой жени милиардери в света (90), следвани от Китай (63, включително 11 от Хонконг) и Германия (35).

Ето и списъкът с 10-те най-богати жени в света:

1. Франсоа Бетанкур Майерс, Франция
Нетно богатство: 74.8 млрд. долара
Индустрия: козметика

Бетанкур Майерс е най-богатата жена на планетата за втора поредна година. Тя е внучка на основателя на гиганта за красота L'Oréal и за първи път се появи в списъка на световните милиардери през 2018 г. след смъртта на майка си Лилиан Бетанкур, която дотогава беше най-богатата жена в света.

2. Алис Уолтън, САЩ
Нетно богатство: 65.3 млрд. долара
Индустрия: търговия на дребно

Алис Уолтън е дъщеря на основателя на Walmart Сам Уолтън. Богатството ѝ се е увеличило с приблизително 3.5 милиарда долара през последната година благодарение на поскъпването на акциите на компанията. Уолтън беше най-богатата жена в света през 2020 г.

3. Джулия Кох, САЩ
Нетно богатство: 60 млрд. долара
Индустрия: промишленост, добив на суровини, търговия

Джулия Кох, която е вдовица на консервативния филантроп Дейвид Кох, и нейните деца притежават 42% дял в Koch Industries - втората по големина частна компания в САЩ. По-големият брат на Дейвид - Чарлз Кох, е председател на борда на директорите и също притежава 42% дял.

4. Макензи Скот, САЩ
Нетно богатство: 43.6 млрд. долара
Индустрия: онлайн търговия

След като се разведе с основателя на Amazon Джеф Безос през 2019 г., Скот се превърна в един от най-активните филантропи в историята. Тя е дарила 12.5 милиарда долара на повече от 1250 организации за по-малко от две години.

5. Жаклин Марс, САЩ
Нетно богатство: 31.7 млрд. долара
Индустрия: хранителна промишленост

Жаклин Марс е наследник на приблизително една трета от производителя на хранителни продукти Mars Inc. Компанията притежава марки, като M&M's, IAMS и Pedigree. Mars Inc. е основана от дядото на Жаклин - Франк С. Марс, през 1911 г.

6. Джина Райнхарт, Австралия
Нетно богатство: 30.2 млрд. долара
Индустрия: минно дело

Джина Райнхарт е председател на австралийската минна и селскостопанска компания Hancock Prospecting Group, която е основана от нейния баща Ланг Ханкок, починал през 1992 г. От години тя води дело срещу децата си за попечителството върху семейния инвестиционен фонд. Делото вероятно ще продължи още дълго, тъй като следващото заседание ще се проведе чак през 2023 г.

Градовете и държавите с най-много милиардери в светаШънджън изпреварва Ню Йорк, но китайските милиардери остават извън Топ 10 по размер на богатството, където доминират американците

7. Мириам Аделсън, САЩ

Нетно богатство: 27.5 млрд. долара
Индустрия: хазарт

Вдовицата на американския казино магнат Шелдън Аделсън - Мириам, притежава почти 50% от дела на покойния ѝ съпруг в Las Vegas Sands. Два месеца след смъртта на Аделсън, който почина в началото на 2021 г., компанията се съгласи да продаде своите активи в Лас Вегас, включително Venetian Resort и Sands Expo and Convention Center, за 6.25 милиарда долара в опит да се фокусира върху азиатския пазар.

8. Сузане Клатен, Германия
Нетно богатство: 24.3 млрд. долара
Индустрия: автомобилна промишленост, химия

Сузане Клатен - най-богатата жена в Германия, притежава около 19% от акциите на германския автомобилен производител BMW, които наследи от своите родители Йохана и Херберт Куанд. Те спасяват германския автомобилен гигант от фалит през 1959 г. Сузане Клатен притежава и химическата компания Altana.

9. Айрис Фонтбона, Чили
Нетно богатство: 22.8 млрд. долара
Индустрия: минно дело

Айрис Фонтбона е вдовица на чилийския магнат Андронико Лукшич, който почина от рак през 2005 г., след като натрупа състояние в добивната промишленост и производството на напитки. Тя и семейството ѝ притежават медни мини в Чили чрез добивния гигант Antofagasta, чийто акции се търгуват на Лондонската фондова борса. Фонтбона притежава и мажоритарен дял в чилийския финансов холдинг Quiñenco.

10. Абигейл Джонсън, САЩ
Нетно богатство: 21.2 млрд. долара
Индустрия: финансови инвестиции

Абигейл Джонсън е главен изпълнителен директор на Fidelity Investments от 2014 г., след като пое поста от баща си Нед Джонсън III. Тя притежава приблизително 24.5% дял във фирмата, която управлява активи на стойност 4.2 трилиона долара и е основана от дядо ѝ през 1946 г.