Богатството на руските олигарси си търси нов дом, а Турция бързо се утвърждава като гостоприемен домакин.

Наскоро турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви пред CNBC, че би приветствал санкционирани руски олигарси в страната - като туристи и като инвеститори, стига техните бизнес дела да не нарушават международното право.

Ден преди това президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че “определени капиталови групи” могат “да паркират съоръженията си при нас,” което изглеждаше като директна препратка към пристигането на няколко луксозни руски актива в Турция, в това число две яхти и частен самолет, който принадлежи на Роман Абрамович.

Тези коментари предизвикаха спекулации, че Турция, която не е член на ЕС, но е част от НАТО, може би насърчава инвестиции от страна на санкционирани милиардери в опит да подкрепи изпитващата затруднения икономика на страната. Богати руснаци вече активно търсят инвестиции там, според публикации на Ройтерс.

Всякакви евентуални печалби обаче може да се окажат недалновидни за страна, която се опитва да балансира деликатно между Русия и Запада.

“Привличането на руски пари може да навреди на Турция в дългосрочен план,” казва пред CNBC Дефне Арслан, старши директор на Атлантическия съвет в Турция и бивш икономист на американското посолство в Анкара.

Постигането на фин баланс

Турция се опитва да стъпва по тънка линия по отношение на продължаващата в Украйна война.

Докато критикува остро непровокираната инвазия от страна на Москва, страната не се присъедини към санкциите, наложени от САЩ, Великобритания, ЕС и други държави, като казва, че принципно е срещу тях.

Вместо това Турция прие ролята на неутрален посредник, спомагайки за мирните преговори между Русия и Украйна. Проведените вчера в Истанбул преговори изглежда породиха надежди за пробив, след като Москва заяви, че ще ограничи военните си действия около Киев. В същото време украинските преговарящи предложиха страната да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурността си.

Позицията на Турция по отношение на номиналния й неутралитет е до известна степен разбираема, предвид близките й икономически и дипломатически връзки с Русия, особено по отношение на енергетиката, отбраната, търговията и туризма. В тази връзка, западните съюзници не са оказвали натиск върху Турция да се присъедини към санкциите, нито пък има вероятност да я накажат за това.

Това превръща страната в легитимно място за активи, принадлежащи на санкционирани руснаци. Притокът на чужди инвестиции и луксозни активи може да се превърне в благодат за изпитващата затруднения турска икономика, която изпадна в кризисно състояние през миналия септември, когато нетрадиционните понижения на лихвите повишиха още повече инфлацията.

Толерантността на Запада обаче може да започне да намалява, ако Турция започне активно да се опитва да привлича санкционирани богатства, смята Емре Пекер от консултантската компания Eurasia Group.

“Ако паркират яхтите си там, няма проблем,” казва Пекер. “Анкара обаче ще бъде много насяно, че Турция ще даде поводи за санкции и ще внимава да предотврати това.”

Турция едва ли може да си позволи да стане обект на вторични санкции предвид натиска, който войната и последвалите санкции срещу Русия вече оказаха върху местната икономика.

Миналия месец инфлацията в страната скочи до 20-годишен връх от 54.4% на фона на срива на лирата и нарастващите цени на суровините. Засега все още няма данни, които отразяват напълно ефекта от войната.

Турция предлага да домакинства среща Путин – ЗеленскиРеджеп Ердоган изрази надежда, че настоящите преговори ще доведат до среща между президентите на Русия и Украйна и уточни, че Турция може да бъде неин домакин

“Нападението на Русия над Украйна утежнява още повече икономическата ситуация в Турция,” смята Пекер.

“Усложненията са ясни. Инфлационният натиск се засилва, което дестабилизира турската икономика. Последиците от санкциите ще ограничат или спрат туристическия поток от Русия, който представлява около една трета от чуждестранните туристи в страната. Те също така ще засегнат турските инвестиции в Украйна и Русия.”

Междувременно, Ердоган иска да поддържа репутацията на Турция на независим посредник в продължаващия конфликт, очаквайки да спечели благосклонност у дома и в чужбина преди изборите през 2023 г.

“Ердоган отчаяно иска да се добре до изборите през следващата година,” казва Тимъти Аш, старши анализатор в BlueBay Asset Management.

За Турция обаче все още има възможности да подкрепи икономиката си и да се възползва от придвижването на руски богатства без да предизвиква политически и икономически гняв.

Това включва привличането на инвестиции от някои от 450-те западни марки, които досега се изтеглиха от Русия, казва Арслан от Атлантическия съвет.

“Ако изиграе картите си правилно, мисля, че това може да е страхотна възможност за Турция не само да остане в крак със западните си съюзници, но и да привлече инвестиции от чуждестранни компании,” казва тя.

Миналата седмица Ердоган заяви, че вратата на Турция е отворена за компании, които искат да изнесат бизнеса си от Русия.

“Не само американски компании, но и марки и групи от цял свят напускат Русия. Разбира се, нашата врата е отворена за онези, които идват в страната ни,” заяви той.