Делегациите на Русия и Украйна пристигнаха в Истанбул за първите директни преговори от повече от две седмици.

Основен приоритет за Киев остава постигане на прекратяване на огъня, съобщава Нова телевизия.

Надеждите за някакъв напредък обаче са малки и Украйна изрази скептицизъм относно намеренията на Русия.

Междувременно, украинските сили заявиха, че са си върнали киевското предградие Ирпен, което беше превзето от руските военни. Кметът обаче предупреди жителите му, че все още за тях е много опасно да се върнат там.

А Русия е атакувала с ракети още един склад с гориво в северозападната част на Украйна.

Зеленски: Настъпи време за смислени разговори за сигурността с МоскваУкраинският президент предупреди, че в противен случай Русия ще се нуждае от поколения, за да се възстанови от загубите, претърпени по време на войната

Президентът Володимир Зеленски заяви в поредното си видео обръщение, че въпреки някои военни победи на Украйна, положението остава напрегнато.

„Днес имаме добри новини. Нашите защитници настъпват в района на Киев и си възвръщат контрола над украинска територия. Ирпен е освободен. Благодарен съм на всички, които са работили за това. Окупаторите се отблъскват от Ирпин, от Киев. Все пак е рано да се говори за сигурна ситуация в тази част на нашия регион и боевете продължават”, заяви Зеленски.

„Руските войски контролират северната част на Киевска област, разполагат с ресурси и жива сила. Опитват се да възстановят унищожените единици. Нивото на загубите им, дори при 90%, не е аргумент да спрат.

Това е безмилостна война срещу нашата нация, срещу нашия народ, срещу нашите деца. Мариупол остава блокиран. Руските войски не позволиха днес да се организира никакъв хуманитарен коридор”, каза Зеленски.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че ще се срещне с делегациите на Русия и Украйна преди началото на днешните преговори в Истанбул, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Ердоган посочи това в изказване след заседание на кабинета, на което са били обсъдени последните развития във войната между Русия и Украйна.

Ние сме страната, която полага най-много усилия за решаване на кризата по пътя на споразумение и диалог, посочи още Ердоган във връзка с конфликта между Русия и Украйна. Той каза, че разговорите му с президента Владимир Путин и с украинския му колега Володимир Зеленски се развиват положително.

Ердоган и Путин се договориха в телефонен разговор следващият кръг от преки преговори между представители на Русия и Украйна да се проведе в Истанбул. Турските медии съобщиха, че преговорите за мир между делегациите на Русия и Украйна ще започнат днес в 10.30 часа в двореца Долмабахче.

Анкара, която има ролята на посредник за разрешаване на кризата в Украйна, се надява преговорите в Истанбул да доведат до прекратяване на огъня.