Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закона за понижаване на инфлацията, който предвижда понижаване на цените на лекарствата за получиталите на Medicare, повишаване на данъците за корпорациите и богатите американци, пише Forbes.

Новият закон, известен като закона за данъците, здравеопазването и климата, бе приет с подкрепата на повечето демократи в Сенага и Камарата на представителите, съобщава CNBC.

Да внесем яснота. В този исторически момент демократите застанаха на страната на американския народ, а всеки републиканец в Конгреса прояви особен интерес към това гласуване. Всички до един, каза Байдън преди подписването на закона.

Законопроектът бе одобрен от Сената с превес от един глас (51 на 50) на 7 август без гласовете на републиканците. Вицепрезидентът Камала Харис даде решаващия глас, осигурявайки победа на демократите. Камарата на представителите прие законопроекта в петък, 12 август с превес от 13 гласа (220 към 207).

С този закон американският народ спечели, а особените интереси загубиха, заяви Байдън в своято изявление. Неговият първоначален план за подкрепа на борбата с климатичните промени и здравеопазването предвиждаше разходи в размер на 1,75 трлн. долара, но почти година по-късно на обсъжданията в Конгреса той ги намали четири пъти.

Байдън очаква от Саудитска арабия конкретни стъпки за енергийната сигурностАмериканският президент посети страната, която е водещ производител на петрол в света. Байдън е обсъдил въпроса с престолонаследника на Мохамед бин Салман

Очаква се, че пакетът от мерки на стойност 437 млрд. долара ще намали дефицита в американския бюджет с над 300 млрд. долара в рамките на десетилетие. Той предвижда инвестиции в размер на 369 мрлд. долара в климатичната и енергийната политика и 64 млрд. долара - подкрепа за медицината.

Законът въвежда 15% минимален корпоративен данък за компаниите, които печелят над 1 млрд. долара годишно.

Предполага се, че през следващите 10 години промените в законодателството ще привлекат в бюджета 737 млрд. долара приходи. По-голямата част от тях ще дойдат от повишаването на данъка върху корпорациите и понижаването на цените на лекарствата за получателите на Medicare. Около 124 млрд. долара ще постъпят в хазната чрез засилен контрол върху данъците на богатите американци - тези с доходи над 400 000 долара годишно.