Богатите на петролни и газови залежи държави от Близкия изток ще си осигурят допълнителни приходи от 1.3 трилиона долара през следващите четири години, благодарение на високите цени и засиленото търсене на алтернативни доставчици на изкопаеми горива след руската инвазия в Украйна. Петролните постъпления ще засилят "огневата мощ" на държавните инвестиционни фондове на тези държави, се посочва в прогноза на Международния валутен фонд.

Експертите на институцията подчертават, че високите цени на енергията подкрепят абсолютните монархии в Персийския залив, докато голяма част от останалия свят се бори с нарастващата инфлация и страховете от рецесия.

"Износителите на петрол и газ в региона, особено страните от Персийския залив, ще генерират общи приходи от износ в размер на 1.3 трилиона долара до 2026 година", коментира пред Financial Times директорът на МВФ за Близкия изток и Северна Африка Джихад Азур.

В Персийския залив се намират някои от най-големите износители на петрол и газ в света, а също и най-активните суверенни инвестиционни фондове. Сред тях са Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, Катарският инвестиционен орган, Инвестиционният фонд на Абу Даби и Кувейтският инвестиционен орган.

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който управлява активи на стойност 620 милиарда долара и е председателстван от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, инвестира над 7.5 милиарда долара в американски акции през второто тримесечие, включително в компании като Amazon, PayPal и BlackRock, за да се възползва от спада на борсовите индекси.

Държавните нвестиционни фондове в Персийския залив бяха активни и по време на епидемията от COVID-19, възползвайки от нестабилността на пазара. По време на световната финансова криза през 2009 г. те отново използваха сътресенията, за да придобият дялове в подценени западни компании.

През последните години много от фондовете се фокусираха върху сектори като технологии, здравеопазване, науки за живота и чиста енергия, тъй като правителствата търсят възвръщаемост на инвестициите, но също така се стремят да диверсифицират икономиките си и да развият нови индустрии.

FT: Европа и Азия във все по-ожесточена битка за газови доставкиВсе по-интензивната конкуренция от Азия идва в момент, когато втечненият природен газ, който се превозва по море в огромни танкери, е силно търсен от европейските страни


Според Джихад Азур, за държавите от Персийския залив е важно да използват неочакваните петролни печалби, за да инвестират в бъдещето, включително и в подготовка за глобалния енергиен преход.

„За тях е важен момент да засилят присъствието си в технологичния сектор, защото това е нещо, което им позволява да увеличат производителността. В допълнение, тяхната инвестиционна стратегия може да се възползва от факта, че цените на активите са се подобрили, а потенциалът за увеличаване на пазарния им дял в определени области също е добра възможност”, казва още Азур.

Но в същото време добавя, че е изключително важно тези страни да поддържат фискална дисциплина и импулс на реформите, за да намалят зависимостта си от петрола.

Традиционно състоянието на икономиките в Персийския залив е тясно свързано със състоянието на петролния пазар, като държавните разходи, подхранвани от износа на изкопаеми горива, са основният двигател на бизнес активността.

Настоящият бум идва след години на слаб растеж в Персийския залив, които накараха правителствата да покачат дълга си, да се възползват от резервите си и да забавят държавните проекти.

Но Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света и най-голямата икономика в региона, направи огромни разходи под ръководството на Публичния инвестиционен фонд, който беше натоварен със задачата да разработи серия от мегапроекти, насочени към насърчаване на модернизацията в икономиката на консервативното кралство.

Очаква се саудитският фонд да бъде един от основните бенефициенти на петролния бум, тъй като Саудитска Арабия е на път да запише фискален излишък от 5.5% от БВП тази година, който ще е първият от 2013 г. насам. Прогнозата за икономическия растеж на кралството е за 7.6% - най-силният за последното десетилетие.

МВФ изчислява, че до 2022 г. саудитският Публичен инвестиционен фонд се очаква да инвестира повече от правителството за втора поредна година.

МВФ прогнозира, че икономическият растеж в Съвета за сътрудничество в Персийския залив, който включва Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Бахрейн, Катар и Оман, ще се ускори от 2.7% през 2021 г. до 6.4% през 2022 година.