Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова петролните и газовите компании да бъдат обект на специално данъчно облагане.

Неговият призив идва на фона на нарастването на цените на енергийните продукти, предизвикано от войната в Украйна, което повиши печалбите на индустрията до нови рекордно високи нива.

Гутериш смята, че е "неморално" компаниите да се облагодетелстват от кризата.

Руската инвазия в Украйнa през февруари задълбочи глобалния недостиг на петрол и природен газ, нарушавайки достъпа до тези суровини от Русия, която е основен доставчик, и повиши цените.

Докато на домакинствата им се налага да се справят с високите енергийни сметки, компаниите прибират печалбите.

BP наскоро обяви най-голямата си печалба от 14 години, докато печалбата на Shell за периода април-юни достигна рекордни нива.

Общата печалба на четири от най-големите енергийни компании - Exxon, Chevron, Shell и TotalEnergies, възлиза на близо 51 млрд. долара за последното тримесечие. Това в близо два пъти повече, в сравнение със същия период година по-рано.

"Тази гротескна алчност наказва най-бедните и най-уязвими хора, докато в същото време унищожава нашия единствен общ дом," заяви Гутериш.

"Призовавам всички правителства да облагат с данъци тези прекомерни печалби и да използват средствата, за да подкрепят най-уязвимите хора в тези трудни времена," заяви той, цитиран от BBC.

Могат ли Саудитска Арабия и ОАЕ да свалят цената на петрола?Дори да имат лостове за това, не е ясно дали въобще искат да го направят

Миналия месец Великобритания наложи еднократен данък в размер на 25% на енергийните компании, от който се очаква да набере около 25 млрд. паунда, с които да компенсира част от енергийните сметки на домакинствата, които скочиха.

Някои други държави, като Италия, наложиха сходни мерки.

Френските законодатели обаче наскоро отхвърлиха подобен ход, а в САЩ няма голяма политическа инерция за подобно нещо, въпреки предложението на някои членове на Конгреса.

Според Франк Макиарола, старши вицепрезидент на петролната и газова лобистка организация American Petroleum Institute, призивите за допълнително данъчно облагане на енергийните компании са погрешно насочени.

"Законодателите трябва да се фокусират върху увеличаването на предлагането и намаляването на разходите на американците. Налагането на нови данъци върху нашата индустрия ще има точно обратен ефект и само ще обезкуражи инвестициите в период, в който те са най-необходими," казва той.

Според Гутериш високите цени на енергийните продукти ще имат широкообхватни последици, тъй като домакинствата и правителствата по света са подложени на натиск.

"Много развиващи се държави, които се давят в дълг, без достъп до финанси и изпитват затруднения с възстановяването от пандемията от COVID-19, може да прекрачат ръба," казва той. "Вече сме свидетели на предупредителни признаци за вълна на икономически, социални и политически катаклизми, които няма да подминат никоя страна."