Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин се договориха в телефонен разговор за изпращане "възможно по-скоро" на експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ. Детайлите за мисията им ще бъде договорена в близките дни, информира БНР.

Запорожката атомна електроцентрала не трябва да бъде изключвана от украинската електропреносна мрежа. За това настоя генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в Одеса, след като украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" отново предупреди, че руските сили планират да спрат централата и да лишат Украйна от произвежданото там електричество.

През нощта въздушна тревога е прозвучала на територията на всички области в Украйна.

Мощни взривове са разтърсили Николаев, съобщиха украински медии, които цитират кметът Александър Сенкевич. Руски ракетен обстрел е имало и срещу обекти от критичната инфраструктура на Харков, обяви кметът Игор Терехов.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към жителите на украинските градове, които са подложени на най-ожесточен обстрел от страна на руските части.

"Харков и Николаев, всички градове в Донбас, Днепропетровска, Запорожка област... Няма да оставим без отговор нито един от тези удари. И задължително ще възстановим всичко, което терористите се опитват да оставят в развалини", обеща Зеленски.

По-рано Русия съобщи за нови атаки на украински дронове вчера, ден след нови експлозии близо до руски военни бази в контролирани от руската армия украински територии и в самата Русия.

Ройтерс коментира, че това демонстрира възможностите на Киев да атакува руски обекти, далеч от фронтовата линия.

ТАСС и РИА Новости цитират представител на местните власти в Крим, според когото руските противовъздушни сили са се задействали близо до пристанището Евпатория.

"Крим е надеждно охраняван", увери Олег Крючков, съветник на местната управа.