Австралийска банка планира да спре отпускането на кредити за закупуване на нови бензинови и дизелови автомобили на фона на опитите на страната да насърчи използването на електромобили и да настигне други развити държави в това отношение.

В свое изявление от Bank Australia обявиха, че от 2025 г. спират заемите за нови автомобили, които използват изкопаеми горива. Този срок е избран, тъй като „преминаването към електромобилите трябва да се случи бързо“, казва Саша Курвил, която отговаря за ефекта от действията на банката върху околната среда.

От банката също така смятат, че това може да се случи и “с подходящата подкрепа за предлагането на по-голяма избор от по-достъпни електромобили в Австралия.”

И макар, че от 2025 г. Bank Australia вече няма да предлага кредити за нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, в това число и хибриди, банката ще продължи да отпуска кредити за употребявани автомобили.

“Ще продължим да предлагаме кредити за употребявани автомобили, задвижвани от изкопаеми горива, докато не се развие пазара на електромобили,” казват от банката.

В петък правителството на Австралия предостави информация относно своите планове за Национална стратегия за електромобилите, като предстои да бъде пуснат документ за обществено обсъждане.

Ще приключи ли бумът на електромобилите още преди да е започнал?Ръстът в продажбите на електрически превозни средства изглежда неудържим, но е изправен пред огромен риск - дефицит на батерии

В изявлението от правителството обявиха, че Австралия “изостава значително по отношение на електромобилите“.

Властите добавиха, че навлизането на нискоемисионни автомобили в страната е едва 2%, което е близо пет пъти по-малко в сравнение със средното ниво в световен мащаб.

Bank Australia не е единствената по отношение на политиката си спрямо автомобилите с изкопаеми горива. През 2020 г. датската Merkur Cooperative Bank обяви, че ще спре кредитирането на покупки на нови дизелови и бензинови автомобили.

Великобритания пък иска да спре продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили до 2030 г. Страната ще изисква от 2035 г. всички нови автомобили да бъдат с нулеви емисии. ЕС, от който Великобритания излезе в началото на 2020 г., преследва сходни цели.

По данни на Международната агенция по енергетика, продажбите на електромобили са достигнали 6.6 млн. през 2021 г. През първото тримесечие на 2022 г., продажбите на електромобили възлизат на 2 млн. което е със 75% повече в сравнение с първите три месеца на 2021 г.