Икономическият ефект върху Германия от инвазията на Русия в Украйна ще се усеща в продължение на години, казва икономистът Марсел Фрацшер от Германския институт за икономически изследвания. Той добавя, че това може да коства 3 процентни пункта от икономическия растеж тази година.

Фрацшер, чийто институт съветва правителството на най-голямата икономика в Европа относно макроикономическата политика, смята, че ефектът може да продължи до 2025 г., когато Германия очаква да се освободи от всякаква зависимост от руски газ.

Страната, която от десетилетия просперира с помощта на непрекъснатите доставки на евтин газ от Русия, в момента бърза да се преориентира, пише Reuters.

Войната в Украйна нанесе огромни щети на германската икономика, казва Фрацшер, добавайки, че е възможно да останат само 1,5% икономически растеж от очакваните 4,5% в началото на годината.

Ефектът върху инфлацията чрез високите цени на енергията също ще се запази за същия период. Експертът обаче отхвърля предположенията, че има причина за задържането на заплатите.

Още по-солени сметки за газ за германците заради нова таксаТя ще бъде наложена от 1 октомври и ще бъде в сила до април 2024 г.

Синдикатите не са толкова силни, колкото бяха през 70-те години на миналия век, казва Фрацшер, отбелязвайки, че тазгодишният прогнозен ръст на заплатите от 4,5% е доста под инфлацията от около 8%.

Дори през следващите години не виждам признаци да изпадаме в спирала на заплати-цени, заключава той.